Újrajátsszák az ostromot: végvári vigasságok Egerben

Újrajátsszák az egri vár ostromát az 1552. évi sikeres várvédelem 460. évfordulója alkalmából július 27. és 29. között a Végvári vigasságok történelmi fesztivál keretében az egri várban.

A viadalt nyolc törökköri hagyományőrző haditorna csoport segítségével elevenítik fel. A közelharc mellett korabeli tűzfegyvereket, például keréklakatos pisztolyt, kanócos muskétát és ágyúkat használnak a mintegy száz szereplő közreműködésével megelevenedő csatában – közölte Csillag Tamás, az Egri Vitézlő Oskola haditorna egyesület szóvivője a keddi sajtótájékoztatón.

Lesz “éles” bajvívó verseny a vigasságok keretében, illetve korabeli életképeket is bemutatnak.

Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum helyettes vezetője felidézte, hogy a várjátékok előtt castingot tartottak, amelynek során a jelentkezők közül kiválasztották a Dobó Istvánt, Jumurdzsákot, Bornemissza Gergelyt, Vicát és Sárközit megszemélyesítő szereplőket.

Az ő közreműködésükkel elevenednek meg Gárdonyi Géza regénye, az Egri csillagok jelenetei a fesztivál során. A közönség például Dobó Istvánnal együtt teheti le a várvédők legendás esküjét. Ezenkívül lesznek interaktív tárlatvezetések a várban, a Gárdonyi-házban, illetve a vármúzeum képtárában, továbbá kirakodóvásárt is rendeznek, illetve utcaszínházi és régizenei együttesek és mutatványosok produkcióját tekinthetik meg a látogatók.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Megkezdték a kunokról szóló új állandó kiállítás felépítését Karcagon
Négy év után újra megnyílik a balatonboglári Gömbkilátó
Kopernikusz kéziratát mutatják be Krakkóban