A cápáknak nincs szükségük fogkrémre

A cápafogak különleges kémiai és szerkezeti összetétellel rendelkeznek, emiatt a cápáknak  soha nem lesznek lyukas fogaik, és képesek többször is újranöveszteni kiesett darabjaikat. Az emberi fog pedig erősebb, mint hinnénk.

A Journal of Structural Biology folyóiratban publikált tanulmány a cápafogak összetételének alapos feltérképezésére vállalkozott. Kiderítették, hogy a cápák fogának felszíne a legtöbb fogkrém aktív komponenséből, fluoridból épül fel. Annak ellenére, hogy az emberi fog más anyaggal van bevonva, a cápa- és az emberfog egyformán erős. A cápáknak ellenben soha nem lesznek lyukas fogaik, és életük során akár többször is képesek visszanöveszteni elvesztett fogaikat. A fokrémek azért tartalmaznak fluoridot, hogy ellenállóvá tegyék a fogakat a savakkal szemben. A cápáknak ez nem okoz gondot, hiszen fogaik rendszeres időközönként cserélődnek. A kutatás során a röviduszonyú makót és a tigriscápát vizsgálták eltérő étkezési szokásaik miatt. A makó széttépi a zsákmányt, míg a tigriscápa inkább vágásokat ejt az áldozaton. A különbségek ellenére a két cápafaj fogának hasonló kémiai összetétele és kristályos szerkezete van.

A cápák és az emberek fogai a különböző összetétel és szerkezet ellenére ugyanannyira erősek. A cápák külső zománca alatt egy puhább, rugalmas dentin tartalmú réteg található, ezt az anyagot az emberi fogak is tartalmazzák. Ennek ellenére meglepő az az eredmény, hogy a cápák fogai nem erősebbek az emberénél. A kutatók szerint az emberek fogai zománckristályok és fehérjemátrixok különleges egységéből állnak. Így lehetséges, hogy mechanikusan olyan erősek, mint a cápáé.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
A madarak is képesek a logikus gondolkodásra
Szárazság fenyegeti az ausztrál tevéket
Két őskori rágcsáló fosszíliáit fedezték fel az Andokban