A kaszáspók a legmérgezőbb?

A tengerentúlon él egy legenda, miszerint a kaszáspók, azaz „daddy longlegs” a világ legmérgezőbb pókfaja, csak annyira apró csáprágói vannak, hogy nem tudja átszakítani a bőrt. Kiderült azonban, hogy a „daddy longlegs” kifejezést nem is a kaszáspókokra, sőt, egyáltalán nem is pókra használják.

A „daddy longlegs” vagy a „huntsman” az amerikai köznyelvben a kaszáspókra vonatkozik – valójában azonban minden olyan pókfélére használják, amelynek extrém hosszú lábai vannak, és hasonlít a kaszáspókokra.

A kaszáspók rendje (Opiliones) tulajdonképpen nem is a pókokhoz, hanem a pókszabásúakhoz (Aracnidák) tartozik. Ezek az állatok rövid, zömök testüket, az összenőtt fejtort és potrohot, nyolc igen hosszú és igen vékony lábon hordják, úgyhogy ez nem érinti a földet. Sajátságos külsejükről mindig könnyen felismerhetjük az idetartozó fajokat, melyek egyébként sokféleképpen variálnak, mégis egész termetükben hasonlítanak egymáshoz. Ezek az állatok szűk, sötét helyeken élnek, és leginkább növényi és állati maradványokkal táplálkoznak. Nincs méregfoguk, nem termelnek mérget, csupán bűzmirigyekkel rendelkeznek. Legtöbbjük méregtelen, csak néhány faj termel nagyon gyenge mérget arra az esetre, ha megtámadnák, de ez is csupán kisebb állatokban képes kárt tenni.

Kaszáspók (forrás: Wikipédia)

Az igazi daddy longlegs, azaz az álkaszáspókok, képesek méreg kibocsátására, de ritkán csípnek embert. Nagy valószínűséggel – a mendemondák ellenére – átszakíthatják a bőrt. Érdekes módon azonban, mivel eddig szinte soha nem jelentettek csípést ilyen pókoktól, a kutatók nem igazán vizsgálták még a mérgüket, így azt sem tudják biztosan, hogy ártalmas-e az emberre.

Álkaszáspók

A Discovery Channel műsorán futó Állítólag… című műsorban kipróbálták, hogy milyen hatással van az álkaszáspók csípése ránk: az állat képes volt áthatolni a bőrön, de mérge néhány percig tartó égető érzésnél nem okozott több galibát.

Forrás: Life’s Little Mysteries
Főkép: Tóth Béla 

Kapcsolódó cikkek:
Egymillió pók nyüzsögne a farmon
Mire csap le a vámpírpók?
Titokzatos pókfaj szedi áldozatait Indiában
Új, városi pókfajt fedeztek fel