A világ leghidegebb úti céljai

Azoknak, akik nehezen bírják a meleg időjárást és nem szeretik a passzív nyaralásokat, tökéletes kaland lehet az Antarktisz masszív jégtábláinak, Alaszka eszkimóinak, vagy Minnesota jeges játékainak felfedezése. 

A legtöbb ember számára egy napsütéses tengerpart a legideálisabb nyaralási helyszín. Azonban vannak kalandor utazók is, akik az extrém körülményeket és felfedezetlen tájakat kedvelik. Aki elég bátor, és jól bírja a hideget, lehűtheti magát az Antarktiszon, Alaszkában, Oroszországban, vagy Minnesotában.

Antarktisz

A masszív földrészre igen nehéz és költséges eljutni. Ha nem félünk átkelni a közismerten viharos tengeren, és az utazás borsos árát is álljuk, felejthetetlen élményekben, példa nélküli látványban, és hihetetlen vadvilági kalandokban lehet részünk. Az Antarktisz egy jégsivatag, lakosságát pár ezer, a világ minden tájáról érkezett kutató alkotja. Csak november és március között látogatható, amikor nyár van a déli féltekén, ugyanis ilyenkor a legjobb az idő. Az elhagyatott vidék legkönnyebben hajóval közelíthető meg. Dél-Amerika déli csúcsából, Ausztráliából, vagy Új-Zélandról induló, megerősített sétahajók széles kínálatából választhatunk, de vannak félmerev inflált motorcsónakokkal indított expedíciók is, amely során közelebbi képet kapunk az Antarktisz hatalmas jéghegyeiről, és a lélegzetelállító tájról. Ha szerencsénk van, néhány bálnát vagy pingvint is lencsevégre kaphatunk.

Barrow, Alaszka

A legtöbb turista, aki Alaszkába megy, általában a Gleccser-öbölnek nevezett Glacier Bay, vagy a Denali Nemzeti Park körül csoportosul abban a reményben, hogy megpillantja a Mount McKinley hegyet, vagy találkozik néhány grizzlymedvével. A bevállalósabb utazók célpontja inkább az alaszkai Barrow városa. Az Északi-sarkkörtől 483 km-re északra elhelyezkedő város méltán birtokolja az Amerika legészakibb települése címet. A Jeges-tenger partján a látogatók hóbaglyokkal és jegesmedvékkel is találkozhatnak, illetve részvétet nyilváníthatnak azon repülőgép-katasztrófa helyszínén, amelyben a híres humorista, Will Rogers, és a pilóta, Wiley Post életüket vesztették. Megfigyelhetik az eszkimók kultúráját, különösen júniusban, amikor részt vehetünk a Nalukataq-nak nevezett hagyományos bálnavadász fesztiválon. Itt láthatunk tradicionális táncokat, illetve egy takaródobásnak nevezett játékot, amely során egy embert fel-feldobálnak a többiek által kifeszített pléden. Bár november és január között alig van világosság, és a hőmérséklet gyakran –28 Celsius-fok alá esik, ez a legalkalmasabb időszak a sarki fények megtekintésére. Az Alaska Airlines utasszállító repülőivel könnyen eljuthatunk a barrowi repülőtérre.

Yakutsk, Oroszország

Ha az oroszországi telek hideg időjárása nem elég, még mindig ott van a világ legfagyosabb helyének tartott, szibériai Yakutsk városa. Ez a távoli, 260 000 lakossal rendelkező település 6 időzónára van az orosz fővárostól. Az átlagos januári hőmérséklet -41 Celsius-fok, de előfordul -64 fokos hideg is. A városban megtekinthető a Mamut Múzeum, illetve a Kriogén Intézet földalatti laboratóriuma. Júliusban rövid, száraz nyári időszak van, 21 Celsius-fokos meleggel. Legkönnyebben helyi repülőjáratokkal tudunk eljutni a leghidegebb orosz városkába.

International Falls, Minnesota

Az Amerika és Kanada határán elhelyezkedő, International Falls városát a helyiek a nemzet „hűtőszekrényének” is nevezik -17 fokos téli átlaghőmérséklete miatt. Január közepén tartják az Icebox Days fesztivált, ahol egy héten keresztül különböző jeges játékokat lehet kipróbálni. Ilyen például a fagyasztott pulykákkal történő bowlingozás, a vicces nevű Freeze Your Glizzard Blizzard Run (ami annyit tesz: „fagyaszd le a zúzád” hóvihar-futam) futóverseny, és a „smoosh” verseny, amely során négyfős csapatok síléccel lecsúsznak egy hóval borított úton. Itt született az ötvenes-hatvanas évek meghatározó amerikai rajzfilmje, a Rocky és Bakacsin kalandjai. A város büszkesége ezen kívül egy 6,6 méter magas hőmérő, és egy 7,8 méter nagyságú Smokey Bear szobor, az a medveszimbólum, amelyet az erdőtüzek veszélyeire figyelmeztető, figyelemfelhívó kampány során használtak az ötvenes években.

Forrás: Fox News

Kapcsolódó cikkek:
Ínycsiklandozó úti célok: gasztronómiai utazás a világ körül I. 
Tengerre, Zadar!
Vadlovak földjén