Japán műhold morzézik majd az égen

Egy japán műhold ragyogja majd be idén szeptemberben az éjszakai eget, morzejeleket festve a horizontra erőteljes LED-lámpáinak segítségével.

Japán nemrég indított egy ember nélküli hordozóhajót, amely ételt, italt és különböző kellékeket visz az ISS fedélzetére. A hajó fedélzetén található a H-2 Transzferjármű, amely műholdakat foglal magába, amelyek közül az egyik szeptemberben morzejeleket fog festeni az éjszakai égboltra.

A H-2 fedélzetén található műholdak nagy része kutatóexpedíciókat fog végrehajtani, a FITSAT-1 pedig úgy fog viselkedni, mint egy mesterséges csillag, és fényjeleket küld majd a Földre. Erős LED-lámpáival fényimpulzusokat bocsát ki magából úgy, hogy a jelek a Földről is láthatók legyenek.

Az egész misszió lényege az, hogy a kutatók megvizsgálják a műholdak új, optikai alapú kommunikációs lehetőségeit. A Földön felállított FIT laboratóriumban lekövetik a műhold mozgását, és felveszik az általa kiadott fényjeleket, hogy aztán a morzekódot megfejtve szöveget alkossanak belőle.

A FITSAT-1 valószínűleg szeptember 6-án indul útjára, és bárki megláthatja majd az éjszakai égbolton.

Forrás: Popular Science
Fotók: FIT, JAXA 

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan látszik a Nap a többi bolygóról?
A világegyetem legidősebb spirálgalaxisát fedezték fel
Nappali villámok a Szaturnuszon