- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Írj a tekinteteddel!

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-08-02 @ 09:36 In Tech | No Comments

Minden író álma, hogy egyszerűen csak ránéz a papírra, és a betűk megjelennek rajta – a párizsi Université Pierre et Marie Curie kutatói most valóban olyan programot készítettek, amely segítségével a szemünkkel írhatunk a képernyőre.

Jean Lorenceau, az egyetem kutatója fejlesztette ki a különleges felületet, amely lehetővé teszi, hogy az emberi szem mozgatásával írjunk, vagy esetleg rajzoljunk rá. Az újítás a kutató szerint elsősorban azokon az embereken segítene, akik betegségük miatt nem tudják mozgatni a karjukat.

A módszer úgy működik, hogy az írni szándékozó ember fejére egy kamerát szerelnek, amely rögzíti az illető szemmozdulatait. Ez sokkal bonyolultabb, mint amilyennek első látásra tűnik, ugyanis az emberi szem viselkedését nem egyszerű lekövetni.

[1]

Ha éppen nem figyelünk semmit intenzíven, a szemünk szaggatottan mozog – ez apró, hirtelen mozdulatokat jelent, jól láthatóak, ha valaki például egy autó ablakán bámul kifelé, a tájat figyelve. Ilyenkor a szem futva ránéz egy elhaladó objektumra, majd gyorsan visszaugrik egy kényelmes helyzetre, ezután ismét ránéz egy másik objektumra, és mindezt nagyon gyorsan teszi. A szemek csak akkor mozognak nyugodtan, egyenletesen, ha folyamatosan követik a mozgó tárgyat.

Lorenceau rendszere egyszerre 30 másodpercig követi le a szem mozgását. Ekkor a felvett adatok eljutnak a számítógépbe, amely kiszűri a fent említett szakadozó mozgást. Ha valaki a tekintetével szeretne írni a felületre, a szeme úgy viselkedik, mintha egy láthatatlan objektumot követne, így lassú, egyenletes mozgást végez.

[2]

A rendszer még nem annyira kidolgozott, amennyire Lorenceau szeretné, de folyamatos fejlesztés alatt áll. A kutató abban reménykedik, hogy a szerkezet segíteni fogja a könnyebb kommunikációt azok számára, akik betegség vagy baleset miatt nem tudják mozgatni a kezeiket.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Megalkották az eddigi legkönnyebb szilárd anyagot [3]
Lebegő mozi a szobádban [4]
Az emberinél is érzékenyebb az új robotujj [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/02/irj-a-tekinteteddel/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/6a00d8341bf67c53ef016768b6bdd0970b-800wi.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/07/szemiras-d00016B8Ed6c0e64fd80b.jpg

[3] Megalkották az eddigi legkönnyebb szilárd anyagot: http://explorerworld.hu/2012/07/17/megalkottak-az-eddigi-legkonnyebb-szilard-anyagot/

[4] Lebegő mozi a szobádban: http://explorerworld.hu/2012/07/02/lebego-mozi-a-szobadban/

[5] Az emberinél is érzékenyebb az új robotujj: http://explorerworld.hu/2012/06/24/az-emberinel-is-erzekenyebb-az-uj-robotujj/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.