- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Kémszitakötő

Posted By Tarján Eszter On 2012-08-03 @ 09:00 In Tech | 1 Comment

A CIA nyilvánosságra hozta titkos kísérletét, amely során egy új, mozgatható poloskát teszteltek. A szitakötő alakú lehallgató készülék 40 évvel ezelőtt ugyan nem működött megfelelően, de elképzelhető, hogy továbbfejlesztésre került.

A CIA fellibbentette a fátylat egy szigorúan bizalmas kísérletsorozatról, amely 40 évvel ezelőtt egy James Bondhoz méltó csodafegyver létrehozásán dolgozott.

A robotszitakötő célja eredetileg különleges lehallgató berendezésként titkos információk rögzítése volt. Az első tervekben még nem szitakötő alakja volt, hanem dongó formára tervezték. A változtatás a dongó sajátos repülési stílusából adódó irányítási nehézségek miatt történt. Egy rovarszakértő tanácsa alapján a szitakötő minden szempontból megfelelőbb formának bizonyult, egy órásmester pedig meg is építette a robotmodellt. Motorként egy miniatűr oszcillátor funkcionált, amelyet egy kevés benzinnel lehetett működésbe hozni. A lehallgatást biztosító adatátvitelt egy lézerdióda biztosította, hatótávolsága 200 méter volt, a levegőben pedig mindössze 60 másodpercig tudott fennmaradni. A probléma a szerkezet stabilitásában mutatkozott, ugyanis a legkisebb szellő is képes volt eltéríteni, ezt pedig nem tudtak korrigálni, így leálltak a kísérlettel.

Elgondolkodtató, hogy ha a CIA már az 1970-es években egy ilyen minőségű és méretű lehallgatóberendezést tesztelt, akkor milyen eszközök birtokában lehetnek 2012-ben.

Forrás: Treehugger

Kapcsolódó cikkek:
Írj a tekinteteddel!  [1]
A robothal felkutatja a szennyeződést  [2]
Az emberinél is érzékenyebb az új robotujj  [3]

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/03/kemszitakoto/

URLs in this post:

[1] Írj a tekinteteddel! : http://explorerworld.hu/2012/08/02/irj-a-tekinteteddel/

[2] A robothal felkutatja a szennyeződést : http://explorerworld.hu/2012/05/25/a-robothal-felkutatja-a-szennyezodest/

[3] Az emberinél is érzékenyebb az új robotujj : http://explorerworld.hu/2012/06/24/az-emberinel-is-erzekenyebb-az-uj-robotujj/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.