Minisztériumi segítséggel folytatódhat a vilonyai ásatás

Folytatódhat a vilonyai templomnál megkezdett régészeti feltárás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) támogatásának köszönhetően – tájékoztatta az MTI-t Bikádi László református lelkész szerdán.

Hozzátette: a KIM több mint 600 ezer forintos támogatása már meg is érkezett, így az ásatást kéthavi szünet után szerdától folytatják a régészek.

A vilonyai Árpád-kori templom fala tavasszal omlott be, ekkor tárult fel az üregben egy alagút, amelyet a helybéliek elkezdtek kiásni, majd a feltárást a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szakemberei folytatták.

A templom északi falával párhuzamosan találtak egy falat, hasonlót, mint az épületé, valamint a templom szentélye mellett is ilyen falakra bukkantak. Ez azt jelenti, hogy a vilonyai templomot még nem sokkal építését követően, vagy a későbbi századok során, de valószínűleg bővítették – állapította meg május végén a feltárást vezető Pintér László.

Ebben a bővítményben került elő egy kripta, amely teljesen ki van rabolva, sőt az egyik templomfelújításkor meszesgödörként használták, erről tanúskodik, hogy a falán vastagon áll a mész – tette hozzá akkor a régész, aki szerint a kriptában található anyagok és az építés módja alapján “nagyon korainak” vélhető a lelet, feltehetően a középkorban építették.

Pintér László szeretné, ha kibonthatnák a templomon kívüli falakat is, hogy választ kapjanak arra, milyen célt szolgáltak.

A vilonyai Árpád-kori református templom a 13. században épült, írásos dokumentum az építéséről nincs. A gótikus épület szentélye egyenes záródású, melyet kőből készült dongás boltozattal fedtek be. A templom hajójának eredetileg is lapos mennyezete lehetett, tornya valószínűleg nem volt, a mostanit 1796-ban építették.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Kriptát és sírokat találtak a vilonyai templom alatt
18. századi temetőt tárnak fel a Tihanyi-félszigeten
Ókori rontások szövegére derült fény