Augusztus a hullócsillagok hónapja

Augusztus a hullócsillagok hónapja, amikor több meteorraj is érkezik. A meteorraj a törmelékfelhő Földdel való találkozásakor jelentkezik, amikor az apró porszemek bolygónk légkörébe csapódnak.

Az előrejelzések szerint augusztus 12-én hajnalban érkezik a Perseidák néven ismert meteorraj, amely valójában a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt, jelenleg is a Nap körüli pályán keringő törmelékfelhő – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

A meteorraj a törmelékfelhő Földdel való találkozásakor jelentkezik, amikor az apró porszemek bolygónk légkörébe csapódnak. A fogyó Hold némileg akadályozza a megfigyeléseket, azonban mindenképpen érdemes az előző, illetve következő 1-2 éjszakán is kémlelni az eget, hiszen a raj akár 100 meteort is adhat óránként, illetve szinte egész augusztusban jó esély van Perseida-meteorok megfigyelésére.

Egy másik, jóval kevésbé látványos meteorraj is jelentkezik augusztusban. A Kappa Cygnidák meteorraj éles maximuma az előrejelzések szerint 18-án következik be, és megfigyelését nem zavarja majd a Hold.

Perseida-meteorraj (forrás: hirek.csillagaszat.hu)

“Sajnos az előrejelzések szerint a meteorok várható száma jóval alacsonyabb, de a raj viselkedése kevéssé ismert, így könnyen előfordulhat, hogy az előre jelzett óránkénti 3 darabos értéknél jóval több és esetleg látványosan fényes tűzgömb is lehet. Mindkét raj esetében a megfigyeléshez a legfontosabb a sötét égbolt! Ezért ha tehetjük, keressünk a megfigyeléshez városi fényektől távoli helyszínt. Amennyiben csak városból van módunk megfigyelést végezni, közvetlen fényektől takart helyszínt válasszunk, de ebben az esetben számoljunk azzal, hogy a halványabb rajtagokat a városi fényszennyezés miatt nem vehetjük észre. Mindettől függetlenül jó esélyünk van a jelzett maximum környékén, illetve egész augusztusban egy-egy látványos tűzgömbre is” – emeli ki az MCSE honlapja.

Augusztus 21-én 18 óra körül a Hold, a Mars, a Szaturnusz és a Szűz-csillagkép legfényesebb csillagának (Spica) együttállása figyelhető meg a nyugati égbolton.

Munkában a 109P/Swift-Tuttle-üstökös (fotó: Chris Cook)

Fogyatkozások sorozata is bekövetkezik augusztusban, sajnos nem a Földön, hanem a Naprendszer óriásbolygóján.

“A hatalmas Jupiter körül keringő 4 legnagyobb, úgynevezett Galilei-féle hold rendszeresen okoz a bolygókorongon apró fekete foltként megfigyelhető napfogyatkozásokat, a bolygó árnyékában pedig holdfogyatkozást +szenvednek+ el. Augusztusban egész csokorra való hasonló esemény következik be” – mutat rá a hírportál.

Az augusztus 12-én hajnalban, északkeleti irányban látható égbolt fényesebb csillagai és csillagképei. (fotó: Sky & Telescope)

A hónap első napján az éppen a horizont fölé emelkedő Jupiter korongján már az Europa hold árnyéka is megfigyelhető, mihelyst a bolygó elegendően magasra emelkedik ahhoz, hogy a megfigyeléseket ne zavarja túlságosan. 0:40-kor egy újabb árnyék jelenik majd meg a korongon, amelyet az Io hold vet. Augusztus 8-án szintén két hold árnyéka lesz megfigyelhető az óriásbolygón, 2:05-kor elsőként ismét az Europa, majd 2:34-kor az Io árnyéka lesz megfigyelhető. Augusztus 16/17-én pedig holdak fogyatkozása következik be. Az Europa hold 23:17-kor lép be a bolygó árnyékkúpjába, ezt követően pedig 00:31-től a Ganymedes hold tűnik el. Mindeközben a korong előtt 22:56-tól az Io hold vonul át, majd a jelenségsorozat 2:28-kor ér véget.

Forrás: MTI, hirek.csillagaszat.hu

Kapcsolódó cikkek:
Szupernóva-robbanásról tudósíthatott az angolszász krónika
A Nap légkörét szupertornádók fűthetik
“Sebváltós” fekete lyukak