Öngyilkos terroristák lehetnek a termeszek

Egy termeszfaj dolgozói olyan mirigyeket fejlesztettek, amelyek felrobbanhatnak, és megölhetnek mindenkit maga körül – a hordozó állatot is beleértve. Minél idősebb az állat, annál nagyobb az „öngyilkosmirigy” mérete.

A rovarvilágban nem érdemes a Neocapritermes taracua termeszfajjal kezdeni – támadás esetén ezek az állatok ugyanis öngyilkos terroristákként viselkedhetnek.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy még a gyenge, idősebb példányok is képesek küzdeni a támadóikkal – viszont ez minden esetben az ő, illetve a közelben tartózkodó rovarok halálával jár. A Cseh Tudományos Akadémia tudósa, Jan Šobotnik és csapata a Neocapritermes taracua termeszfaj dolgozóit vizsgálta, és észrevette, hogy bizonyos példányokon kék foltok jelennek meg a potroh fej felőli részén. Néhány állaton nagyobb volt, néhányon kisebb a folt, sőt, volt, amelyiken egyáltalán nem is fejlődött ki.

A mirigyek réztartalmú fehérjekristályokat tartalmaznak, amelyek akkor aktiválódnak, amikor a termeszek nyálával érintkeznek. Ha egy állat elköveti azt a végzetes hibát, hogy megtámadja a miriggyel rendelkező példányt, és megsérti az időközben feldagadt foltot, a méreg kilövell, és megöli a támadót és a körülöttük tartózkodó többi rovart is.

A kutatók arra következtettek, hogy a termeszek öngyilkossági „szándéka” a korukkal együtt növekszik. A gyanújuk végül beigazolódott, és megállapították, hogy az idősebb dolgozók mirigye nagyobb – mivel az öregebb állatok hatékonysága csökken, kevesebb feladatot tudnak ellátni a kolónián belül, egyre inkább a védelmi funkciójuk kerül előtérbe.

Forrás és képek: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
A világ legkisebb legyét fedezték fel Thaiföldön
A stresszes sáskák másképp működnek
A húsevő növények és a hangyák szerelme