Dokumentumfilm készül az izlandi lovak éves körútjáról

Egyedülálló film készül az izlandi lovak felemás életéről. Nyáron vadlovakként a hegyekben élnek, szabadon, télen házi lovakként viselkednek, akikre gazdáik vigyáznak.

A vadon élő és háziasított állatok életének legjobb része jut az izlandi lovaknak. Nyáron a hegyekben élnek szabadon, a tél közeledtével pedig visszahúzódnak a völgyekbe, ahol gazdáik összeterelik őket, hogy gondoskodjanak róluk a hidegben. Lindsay Blatt fotográfus és filmrendező és Paul Taggart fotóriporter rendeztek egy új dokumentumfilmet, amelyben bemutatják a fajta gazdag kultúráját, környezetének történelmét, és azokat az embereket, akik lehetővé tették a lovak rendkívüli, csodálatos életmódját.

A film trailere:

A rendezők nyilatkozata szerint az izlandi patások a nyári hónapokban vadon élnek, a hegyvidéken legelnek és nevelik a fiatalabb példányokat. Minden ősszel a helyi farmerek összeterelik őket és a lélegzetelállító vidékre irányítják a csordát. Ez az értékes hagyomány egy szociális és kulturális próbakő a lótulajdonos gazdáknak és a városi lakosságnak egyaránt, akik a környékre utaznak, hogy részt vegyenek az eseményen. A lovak fontos szerepet töltenek be az izlandi kultúrában, művészetben és tradícióban. Ezt bizonyítja, hogy 1000 éve az izlandi kormány megtiltotta lovak importálását a szigetre.

Ahogy a film elmeséli ezeknek az állatoknak egy éves útját, feltárja az Izland lovai és nemzete közötti kapcsolat szimbolikáját is. A rendező duó létrehozott egy fantasztikus dokumentumfilmet ezeknek a csodálatos állatoknak az életéről, mindennapjairól, egyedülálló élményt nyújtva a nézőknek. A filmen az utolsó simításokat végzik, hála a Kickstarter kreatív projekteket támogató alapítványának. Ezek a lovak már az izlandi táj részévé váltak, és az emberek nagymértékben függnek tőlük. Ugyanakkor a szigetet is átalakítja a globális klímaváltozás. Érdemes belegondolni tehát abba is, hogy ha a lelkes farmerek továbbra is őrzik a lovak tartásának ezt a szép hagyományát, az éghajlatváltozás milyen hatással lehet erre a kölcsönös kapcsolatra. A dokumentumfilm választ adhat ezekre a kérdésekre is.

Forrás: Treehugger

Kapcsolódó cikkek:
Százezer éves elefántcsontvázat találtak Barcelona közelében 
Csökkent az erdőirtás az Amazonas medencéjében 
Sérült cetcápa hívja fel a figyelmet az ökoturizmus veszélyeire