- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Gasztronómiai időutazás a Londoni Múzeumban

Posted By The Explorer On 2012-08-08 @ 11:24 In Éld át! | No Comments

Évszázadokon átívelő gasztronómiai időutazásra invitál a Londoni Múzeum, amely a régmúlt korok szakácsművészetével ismerteti meg az érdeklődőket.

Az intézmény szeptembertől december végéig tanfolyamokat szervez, amelyek keretében a résztvevők neves séfek vezetésével elsajátítják négy korszak – a római, az angolszász, a György korabeli, valamint a viktoriánus konyha legnépszerűbb fogásainak elkészítését – olvasható a Current Archaeology [1] régészeti hírportálon.

Minden kurzus a korabeli asztali etikettnek és kulináris divatirányzatoknak szentelt előadással kezdődik, majd a hallgatók rég elfeledett receptek szerint főznek. A római kori kalandozásban segíti őket Apicius 1. századi mesterszakács híres receptkönyve (De opsoniis et condimentis sive de arte coquinaria II.), és az ételek mellett azt is megtanulhatják, hogy miként kell elkészíteni a fűszeres halszószt, a garumot.

[2]

Nemcsak a korai receptkönyv, hanem régészeti leletek is segítenek megismertetni a hallgatóságot az angolszász kor étkeivel, főzési-sütési eljárásaival, sőt “szemléltető eszközként” szolgál a bayeux-i falikárpit is, amelynek alkotói 75 különálló jelenetben képregényszerűen jelenítették meg az 1064 és 1066 közötti évek történéseit.

A résztvevők megismerkedhetnek a György-kori Anglia asztali örömeivel, és reális képet kaphatnak a viktoriánus konyhaművészetről is, amelyet a közfelfogás szerint az egészségtelen étkek, a zsíros húsok és a túlfőzött zöldségek uraltak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Fény- és hangjáték csalogatja a turistákat a francia városba [3]
Egyiptomi múmiaportrék a manchesteri kiállításon [4]
Szeptember közepéig lesz látható a Titanic 100 kiállítás  [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/08/gasztronomiai-idoutazas-a-londoni-muzeumban/

URLs in this post:

[1] Current Archaeology: http://www.archaeology.co.uk/articles/news/cookery-through-the-ages.htm

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/Roman-cookery-c-Museum-of-London.jpg

[3] Fény- és hangjáték csalogatja a turistákat a francia városba: http://explorerworld.hu/2012/07/25/feny-es-hangjatek-csalogatja-a-turistakat-a-francia-varosba/

[4] Egyiptomi múmiaportrék a manchesteri kiállításon: http://explorerworld.hu/2012/07/24/egyiptomi-mumiaportrek-a-manchesteri-kiallitason/

[5] Szeptember közepéig lesz látható a Titanic 100 kiállítás : http://explorerworld.hu/2012/07/13/szeptember-kozepeig-lesz-lathato-a-titanic-100-cimu-kiallitas/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.