Múzeumpedagógiai Oktatófüzet Fiatal Kísérletezőknek

Az iskolai művészetoktatás kereteinek kitágítása, a gyerekek többségének idegen kortárs kiállítóhely élővé, élményszerűvé tétele volt a célja a KOKI, avagy KOrtárs KIsérletezések, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület rendhagyó múzeumpedagógiai programjának.

A KOrtárs KIsérletezések, melyben öt intézmény csaknem 150 diákja vett részt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszerében. Az Egyesület a program-sorozathoz kapcsolódóan új játékos oktatófüzetet adott ki.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület 2012-ben indított KOrtárs KÍsérletezések című múzeumpedagógia programja keretében új oktatófüzetet adott ki. A programsorozat egészéhez illeszkedve a füzet célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez és fiatalokhoz a kortárs képzőművészet gyakran érthetetlennek vagy távol esőnek tekintett világát.

A múzeumpedagógusok és fiatal képzőművészek együttműködésének eredményeként létrejött egy éves múzeumpedagógiai program és oktatófüzet a nyitottságon, kísérletezésen és a gyerekek kreativitásán alapul. E programsorozat folyamán a Stúdió Galériában rendezett különböző kiállításokhoz kapcsolódóan egy-egy tematikával, technikával, vagy művészeti alkotómódszerrel ismerkedhettek meg a gyerekek, melyeken keresztül így közelebb kerülhettek az adott kortárs képzőművészeti kiállításhoz is.

A nemrégiben megjelent füzet az év során is érintett témákat és művészeti technikákat foglalja össze, melyeket olyan játékos feladatok egészítenek ki, melyek otthon egyedül vagy a családdal is elvégezhetők. A különböző művészeti műfajokat és technikákat, illetve az ehhez szükséges legfontosabb alapfogalmakat azonban nem a többnyire szokásos módon; művészettörténeti példákon keresztül mutatják be a szerzők, hanem igyekeznek a gyerekek mindennapi életéhez is kötődő példákkal, vicces érdekességekkel és friss, könnyen érthető illusztrációkkal segíteni azok megismerését. A füzet így észrevétlenül visz közelebb a naturalizmus és absztrakció közötti különbség megértéséhez, a festék kezelés jellegzetességeihez, a színek érzelmi hatásaihoz, a különböző szobrászati technikákhoz vagy a fotográfia legfontosabb alapelveihez. A makettet és modellt bemutató rész pedig közelebb vezet a képzőművész céljainak és motivációin megértéséhez is.

A KOrtárs KÍsérletezések című füzet célja nem kész válaszok megfogalmazása, hanem hogy kijelölje azokat legfontosabb támpontokat, mely segítséget nyújthatnak a kísérletező kedvű gyerekek számára, hogy közelebb kerüljenek a kortárs képzőművészethez és akár mindennapi életük részévé tegyék azt.