Paparazzifotó a Curiosityről

A NASA Mars Felderítő Keringőegysége (Mars Reconnaissance Orbiter, MRO) lencsevégre kapta a hétfő reggel épp leszállni készülő Curiosityt. 

A fotó nagyjából hat perccel azután készült, hogy a marsjáró a bolygó légkörébe lépett. Jól látható, hogy az ernyője már kinyílt, ettől számítva nagyjából egy perccel később már a Mars felszínét érintették lábai. Az MRO hamarosan újra megpróbál fotót készíteni a Curiosityről.

A  NASA eddigi legfejlettebb terepjáró-laboratóriuma, a Curiosity hétfő reggel fél nyolckor szállt le a Marsra, hogy ott két éven keresztül (egy marsi év) egykori vagy jelenlegi élet nyomai után kutasson. A marsjáró landolásától nagyon féltek a kutatók, “7 perces pokolként” emlegették, de végül minden simán ment. A NASA munkatársai kitörő örömmel fogadták a jó hírt.

Talán ennek a közelségnek, nyilvánosságnak köszönhető, hogy a Curiosity leszállását olyan nagy közösségi médiaérdeklődés kísérte, amelyet még egyik űrbéli expedíciónál sem figyeltek meg a közelmúltban. A Twitter és a Facebook izzott a Curiosity-bejegyzésektől, a Youtube-on pedig szárnyra kapott a NASA kutatóinak üdvrivalgását közvetítő, rövid videó.

Fotó: NASA

Kapcsolódó cikkek:
Leszállt a Marsra a Curiosity!
Hétperces horror lesz a marsjáró leszállása
Lehetséges az élet a Mars felszíne alatt 
A Curiosity elindult a Marsra
A NASA űrlaboratóriuma elindult a Marsra
Megszámolták a Mars krátereit