Amikor a tudomány és a sci-fi találkozik

Tengerkutató sci-fi hajót tervez egy francia építész. A monumentális függőleges gépezettel, amelyet megújuló energiák mozgatnak majd, a tengerek ismeretlen mélyét tervezik felfedezni.

A SeaOrbiternek még csupán a tervei és a makettje vannak készen, de azok lenyűgözőek: a 82 méter magas kutatóhajó a legmodernebb technológiákat ötvözi a környezetbarát megoldásokkal, így Földünket egyáltalán nem károsítja majd, ha – a tervek szerint 2013-ban – elindul első útjára.

http://www.youtube.com/watch?v=OL6h8rbPvYI&feature=player_embedded

Még Verne Gyula is büszke lenne erre a különleges szerkezetre, amelyet Jacques Rougerie francia építész tervezett. A hajó minden bizonnyal a legfejlettebb, legmodernebb kutatóállomás lesz a tengerbiológusok számára, akik, hasonlóan a Nemzetközi Űrállomás legénységéhez, az óceánok ismeretlen világát tanulmányozhatják.

Gyakran halljuk, hogy jobban ismerjük a kozmoszt, mint saját Földünk legmélyebb pontjait – erre jó példa az óriás tintahal, amelynek eddig csupán elpusztult példányaival találkoztunk, de fogalmunk sincs, hol lehet a természetes élőhelye. Többek között erre a rejtélyre is próbál majd megoldást találni az a kutatócsoport, amely a SeaOrbiteren fog élni hónapokig, hogy tanulmányozza a mélytengeri életet.

A hajó alsó része 31 méter mélyen nyúlik a tengerbe, a víz feletti része pedig 51 méter magas. A SeaOrbiter fele mindig a vízben marad, mint egy jéghegy – ezt a felületet hatalmas panorámaablakokkal és erős reflektorokkal látják el, hogy a kutatók tudjanak megfigyeléseket végezni – a látótávolság nagyjából 750 méter lesz. Kérdéses azonban az, hogy az állatok természetes élőhelyét mennyire zavarja majd ez a nagy erejű fény, és az is, hogyan fognak viselkedni a környezetében.

A SeaOrbiter építését a tervek szerint októberben fogják megkezdeni. A tervező szerint a rá fordított 52,7 milliárd dollár nem számít nagy összegnek, főleg, ha összehasonlítjuk, hogy mennyi pénzt öl bele még ma is az Államok kormánya az ISS működtetésébe.

A 18 férőhelyes kutatóhajó egyébként teljesen környezetbarát lesz: olyan megújuló energiák működtetik majd, mint a nap, a szél és a víz, így nem szennyezi a bolygónkat.

Forrás: GizMag
Fotók:  Jacques Rougerie

Kapcsolódó cikkek:
Ha autókat lehet parkolni, akkor fákat is
Lola utcai ledlámpa
Város a növényeknek
Az 5 legkülönlegesebb ökováros