Hullócsillag-vadászat a Papi-féle szélmalomnál

Zenével, tánccal, tábortűz melletti játékokkal és parázson sült ételekkel várják hullócsillag-vadászatra az érdeklődőket a Tornyai-múzeum munkatársai a Hódmezővásárhelytől hét kilométerre található Papi-féle szélmalomhoz szombat este.

Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a vendégek a rendezvényen fényszennyezésmentes környezetben figyelhetik meg a legismertebb meteorrajt, a Perseidákat. A hét végén látható ugyanis a legtöbb hullócsillag, igaz a telihold fénye nehezítheti majd a csillagok megfigyelését.

A szélmalomhoz kilátogatók megtudhatják, hogy mit gondoltak eleink az égitestekről, lesz csillagkép-felismerés és teamécsesekből csillagképkirakó is. A jó hangulatról az Ördögfű zenekar gondoskodik, lehet szalonnát sütni és ízletes nyársételeket is kóstolni.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre. A szervezők, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ munkatársai azt javasolják a hullócsillag-vadászoknak, hogy ne a fejük fölé, a zenitre bámuljanak, mert este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbról fentről fognak érkezni a Perseida-meteorok.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Augusztus a hullócsillagok hónapja
Huszonöt magyar felfedezésű kisbolygó névjavaslatát fogadták el
Megtalálták a legősibb galaxist?