Csillagrapszódia és A Nap családja a Planetárium nyílt napján

A Csillagrapszódiával és A Nap családjával ismerkedhetnek meg mindazok, akik augusztus 14-én ellátogatnak a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő TIT Budapest Planetárium nyílt napjára.

“A nyílt nap során a látogatók ingyenes programok keretében megismerkedhetnek az intézmény történetével, technikájával, műsorkínálatával és ismeretterjesztő munkájával” – hangsúlyozza a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat csillagászati intézménye.

A program a Csillagrapszódiával kezdődik, amely a Budapestről látható csillagos égbolttal ismerteti meg a nézőt.

“Napnyugta után több ezer csillag ragyog a fejünk felett. Bemutatásra kerülnek a négy évszak fontosabb csillagképei, a szabad szemmel látható bolygók és azok felgyorsított mozgásai. Végül hullócsillagokban és egy üstökös feltűnésében is gyönyörködhetünk” – hangsúlyozza a Planetárium.

A Nap családja című műsor keretében központi csillagunk Halász Judit hangján szól a gyerekekhez, és bemutatja testvéreit, a távoli napokat, valamint gyermekeit – a bolygókat, és unokáit – a holdakat. Mindezeken túl meteorokat és üstököst is láthatnak az érdeklődők, sőt egy látványos Holdra-szállás, majd a Földre való visszatérés részesei is lehetnek.

A programban szerepel a Sétáló Naprendszer bejárása is a Népligetben, amely érzékletesen szemlélteti közvetlen kozmikus környezetünket. Az egy a tízmilliárdhoz kicsinyítésű, sétáló Naprendszerben egy méter tízmillió kilométernek felel meg.

A nyílt napot a TIT Budapesti Planetáriumban augusztus 14-én, kedden, 13-17 óra között rendezik. Részletesen a programról a Planetárium honlapján olvasható.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Gasztronómiai időutazás a Londoni Múzeumban
Fény- és hangjáték csalogatja a turistákat a francia városba
Egyiptomi múmiaportrék a manchesteri kiállításon
Szeptember közepéig lesz látható a Titanic 100 kiállítás