A Curiosity első hete képekben

Egy héttel ezelőtt „tette be a lábát” a NASA legfejlettebb marsjárója a Vörös Bolygóra. Ahogy földet ért, rögtön fotókat küldött haza – ezek alapján nézzük meg, mit csinált a Curiosity egy hét alatt a Marson.

Az első fotók

Ahogy a sikeres landolás megtörtént, a Curiosity két kis felbontású fotót küldött a Földre “Hazcams” névre keresztelt kamerái segítségével. Az első képen a marsjáró árnyéka, a másodikon a kereke is látszik.

Paparazzifotó

A NASA Mars Felderítő Keringőegysége (Mars Reconnaissance Orbiter, MRO) lencsevégre kapta a hétfő reggel épp leszállni készülő Curiosityt. A fotó nagyjából hat perccel azután készült, hogy a marsjáró a bolygó légkörébe lépett. Jól látható, hogy az ernyője már kinyílt, ettől számítva nagyjából egy perccel később már a Mars felszínét érintették lábai. Az MRO hamarosan újra megpróbál fotót készíteni a Curiosityről.

A repülő csészealj

Már évtizedek óta azt várjuk, hogy egyszer egy ezüstös repülő csészealj elérje a Földet, és megtörténjen az első földönkívüli kontaktus – ki gondolta volna, hogy pont mi fogunk repülő csészealjakat küldeni a Marsra? A képen a Curiosity hőpajzsa látható, percekkel azután, hogy a marsjáró „ledobta” magáról, hogy biztonságban landolhasson a bolygó felszínén.

Törmeléksáv

Egy újabb gyönyörű fotó, amelyet az MRO-nak köszönhetünk. Láthatjuk rajta a marsjárót, az ejtőernyőt, a Sky Crane-t, amely a leszállási manőver fontos része volt, valamint az imént említett „repülő csészealjat”, a hőpajzsot is.

Aeolis Mons

A Curiosity a Gale-kráterben szállt le, amelynek egyik központi hegye az Aeolis Mons. A marsjáró korai fotói nagyrészt erről készültek, hiszen az alig másfél kilométernyire landolt a Sharp-hegynek (Éles-hegy) is nevezett magaslattól.

A fedélzet

A marsjáró szondájára szerelt Navcam szerkezet segítségével a Curiosity képes saját magáról is fotókat készíteni – így láthatunk 360 fokos, nagy felbontású képeket a NASA legfejlettebb kutatószerkezetéről.

Az első színes kép

Ez a Curiosity első színes fotója a Marsról. Azért ilyen homályos, mert a porvédő objektívsapka még mindig a Mars Kézi Objektívkameráján van (Mars Hand Lens Imager – MAHLI).

A Gale-kráter

Amikor az első nagy felbontású fotók megérkeztek a Gale-kráterről, John Grotzinger vezető kutató ezt nyilatkozta: „Nem haragudnánk meg azért, ha úgy gondolnátok, a NASA annyira sietni akart ezzel a misszióval, hogy fogta a kameráját, elment a Mojave-sivataghoz, és ott készített fotókat, nem is a Marson.” A Gale-kráter környezete valóban olyan, mint a Nevada államban található Mojave-sivatag kietlen tája.

Panorámafotók

Bár ezeket a panorámaképeket még rossz minőségű fotókból gyúrták össze a NASA kutatói, így is nagyon mutatósak. Kíváncsiak vagyunk, milyenek lesznek a nagy felbontású képek!

Forrás: Discovery News
Képek: NASA 

Kapcsolódó cikkek:
Leszállt a Marsra a Curiosity!
Hétperces horror lesz a marsjáró leszállása
Lehetséges az élet a Mars felszíne alatt 
A Curiosity elindult a Marsra
A NASA űrlaboratóriuma elindult a Marsra
Megszámolták a Mars krátereit