Levágott kezeket találtak egy ősi egyiptomi palotában

Archeológusok csapata egy régi egyiptomi palotát tárt fel Avaris városában. A tudósok hátborzongató dolgot fedeztek fel.

16 levágott kéz eltemetett maradványait találták 4 különböző üregben. 2 akna, amelyekben egy-egy kezet temettek el, az elejében található annak a helynek, amit a kutatók trónteremként azonosítottak. A másik két üreget, amely a többi 14 levágott kezet tartalmazza, kissé később vájták a palota egy elhagyatottabb külső részén. A feltárás érdekessége, hogy kizárólag jobb kezeket találtak mindegyik aknában. A testrészek az emberi arányokhoz képest elég nagynak számítanak, néhány maradvány pedig szokatlanul nagyméretű. A régészeti lelet Kairó északkeleti részén, a Nílus deltájánál található, korát tekintve pedig 3600 évesre becsülik, amely pontosan a hükszoszok uralmának idejére tehető. Kr.e. 1700-ban egy titokzatos nomád nép tűnt fel Egyiptomban, több területet uralma alá helyezve. Főhadiszállásnak a delta keleti részét választották, Avaris (ma Tell el-Daba) központtal, amely katonai táborként funkcionált. A levágott kezeket Khayan hükszoszi uralkodó idején temethették el a palotában.

A kézmaradványok az első bizonyítéka annak az egyiptomi írásokban és művészetben fennmaradt gyakorlatnak, amely során a katonák levágták az ellenség jobb kezét. Ez az első és egyetlen tényleges bizonyíték ennek a szokásnak a létezésére, és mindegyik üreg egy ilyen ceremóniát reprezentál. A jobb kéz levágása nem arra szolgált, hogy könnyebben meg tudják számolni áldozataikat, hanem ezzel szimbolikusan elvették az ellenség erejét, így örökre megfosztva a másikat a harcképességétől. Ez a szokás mind a hükszoszi, mind az egyiptomi népre jellemző volt. A levágott kezeket gyakran aranyért cserélték el, amit korabeli források fordítása alapján a „bátorság aranyának” neveztek.

A régészeti expedíció Tell el-Daba területén tovább folytatódik az Osztrák Régészeti Intézet kairói kirendeltsége és az Osztrák Tudományos Akadémia közreműködésével.

Forrás: Livescience

Kapcsolódó cikkek:
Előkészületben egy khmer romváros második magyar kutatási programja
A korai emberfélék sokkal változatosabb táplálékon éltek, mint utódaik 
A 13. századi Londonban ezrek halálát okozta egy vulkánkitörés 

 

Enhanced by Zemanta