- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A maják az eddig hittnél ezer évvel korábban háziasították a pulykát

Posted By The Explorer On 2012-08-14 @ 10:39 In History | No Comments

A maják körülbelül ezer évvel korábban háziasították a pulykát, mint eddig feltételezték – derítették ki a Floridai Állami Egyetem kutatói, akik a PLoS ONE folyóiratban tették közzé tanulmányukat.

A kutatók azokat a csontokat vizsgálták, amelyek Guatemala legészakibb tartományában, az El Mirador lelőhelyen kerültek napvilágra.

A csontszerkezet és az ősi DNS vizsgálata alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszíliák a helyszínen nem őshonos Meleagris gallopavo gallopavo fajhoz tartoznak, amely Mexikó középső és északi vidékeiről származik – olvasható a PhysOrg [1] tudományos hírportálon.

A csontok felfedezése a pulyka eredeti élőhelyétől délre arról tanúskodik, hogy a késő preklasszikus korban (Kr.e. 300 és Kr.u. 100 közötti időszakban) kiterjedt kereskedelem folyt.

A fosszíliákat rituális központban fedezték fel, vagyis az isteneknek áldozták fel a pulykákat, esetleg egy nagyszabású lakoma maradványai kerültek napvilágra.

A korábban maja helyszíneken előkerült csontokat az őshonos pávaszemes pulyka (Meleagris ocellata) maradványainak tartották. Ezzel kapcsolatban Mary Pohl, a Floridai Állami Egyetem antropológusprofesszora arra mutat rá, hogy az új eredmények fényében újra meg kell vizsgálni a korábbi leleteket.

“Rendkívül fontos kutatásról van szó, amely más megvilágításba helyezi a majákat és az állatok domesztikálását” – hangsúlyozta Mary Pohl.

El Mirador volt a maja civilizáció preklasszikus korának legnagyobb városa, amelyet lakói Kr.u. 50 táján hagytak el. Két hatalmas piramis található a romvárosban: a körülbelül 55 méter magas El Tigre és La Danta, utóbbi 72 méter magas és tetején templom áll, ezek a maják által emelt legnagyobb építmények közé tartoznak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Maja herceg síremlékét fedezték fel [2]
Titokzatos maszkok egy maja piramisban [3]
Megtalálták a legősibb maja naptárt [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/14/a-majak-az-eddig-hittnel-ezer-evvel-korabban-haziasitottak-a-pulykat/

URLs in this post:

[1] PhysOrg: http://phys.org/news/2012-08-earliest-mexican-turkeys-ancient-maya.html

[2] Maja herceg síremlékét fedezték fel: http://explorerworld.hu/2012/08/05/maja-herceg-siremleket-fedeztek-fel/

[3] Titokzatos maszkok egy maja piramisban: http://explorerworld.hu/2012/07/23/titokzatos-maszkok-egy-maja-piramisban/

[4] Megtalálták a legősibb maja naptárt: http://explorerworld.hu/2012/05/11/megtalaltak-a-legosibb-maja-naptart/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.