- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Óriási burmai pitont fogtak Floridában

Posted By Tarján Eszter On 2012-08-14 @ 12:16 In Föld | No Comments

Több mint 5 méteres, 74 kilós, vemhes pitont találtak egy floridai nemzeti parkban. A betelepült kígyófaj veszélyt jelenthet a helyi vadvilágra.

Az Everglades Nemzeti Parkban még soha nem regisztráltak ekkora méretű pitont. Az elpusztult kígyó 5,18 méter, 74 kg, és vemhes volt, mintegy 87 tojással, ami önmagában is rekordnak számít. A nem őshonosnak számító burmai hüllőt okolják az Everglades Nemzeti Parkban élő emlősök számának fokozatos csökkenéséért. A délkelet-ázsiai kígyófaj a legfrissebb kutatások szerint végérvényesen betelepült Florida déli részére.

http://www.youtube.com/watch?v=6RfB8hfdkXg

Kenneth Krysto, a Floridai Természettudományi Múzeum munkatársa szerint ez a folyamat annak köszönhető, hogy a kígyók igen hosszú ideig képesek életben maradni a vadonban, nagyon jól tudnak alkalmazkodni a különböző környezeti tényezőkhöz. A kutató szerint semmi nem képes megállítani őket, ami a túlélést illeti, és így veszélyesek az őshonos vadvilágra nézve. A tudósok miután felboncolták a hatalmas állatot, madártollakat találtak a gyomrában, ami lehetővé teszi, hogy azonosítani tudják az általa elpusztított fajokat. A több mint 5 méteres hüllő szinte bármit képes felfalni. A burmai piton úgy gyilkol, hogy az áldozat köré tekeredik, majd megfojtja és elfogyasztja a zsákmányt. Nem ritka az olyan eset, amikor szarvast, vagy aligátort nyelt le egy piton. A kutatók vizsgálata után a hatalmas kígyó a Floridai Egyetem múzeumában lesz kiállítva 5 évig, majd visszakerül az Everglades Nemzeti Parkba.

[1]

 

Forrás: BBC News 

Kapcsolódó cikkek:
Oroszlánvadászat szerelmi bájital miatt  [2]
Milyen szaga van a világűrnek? [3]
A Curiosity első hete képekben  [4]

Enhanced by Zemanta [5]

Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/14/oriasi-burmai-pitont-fogtak-floridaban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/burmese_python.jpg

[2] Oroszlánvadászat szerelmi bájital miatt : http://explorerworld.hu/2012/08/13/oroszlanvadaszat-szerelmi-bajital-miatt/

[3] Milyen szaga van a világűrnek?: http://explorerworld.hu/2012/08/14/milyen-szaga-van-a-vilagurnek/

[4] A Curiosity első hete képekben : http://explorerworld.hu/2012/08/13/a-curiosity-elso-hete-kepekben/

[5] Image: http://www.zemanta.com/?px

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.