Újabb egyiptomi piramisok?

Ismét a Google Earth sietett a régészek segítségére – a Nílus környékét pásztázva találták meg ugyanis azokat a furcsa dombokat, amelyekről úgy gondolják, hogy újabb egyiptomi piramisokat rejthetnek magukban. Az egyik lehetséges építmény háromszor akkora lehet, mint a gízai nagy piramis!

Most, hogy „közeledik” a világvége, és olyan új, izgalmas régészeti rejtélyek is napvilágot látnak, mint a boszniai hegy-piramisok, a világ egyre inkább odafigyel ezekre az ókori építészeti remekművekre. Most úgy tűnik, hogy ismét a Google Earth segítségével sikerült felfedezni néhány újabb piramist – az egyikük pedig majdnem háromszor akkora lehet, mint a gízai nagy piramis.

A két dombhalom majdnem 150 kilométernyire található egymástól. Az egyik nincs messze a Nílus melletti Abu Szidum városától (nagyjából 20 kilométerre), a másik pedig 140 kilométerre fekszik a Fajum-oázistól.

A felső-egyiptomi dombcsoport négy halomból áll, amelyek közül az egyik 188 méter széles –ha bebizonyosodik, hogy valóban piramis, akkor Kheopsz fáraó építményét megfosztják világelső címétől, hiszen átmérője csupán harmada az újonnan felfedezettnek.

„Amikor közelebbről vizsgáltuk, megállapíthattuk, hogy a domboknak szokatlanul szabályos háromszög formájuk van, tetejük pedig lapos, ami arra utal, hogy nagy mértékben erodálódtak az idők folyamán” – nyilatkozta Angela Micol műholdas kutatásra specializálódott régész.

A második lehetséges piramiskomplexum területén látható még egy különös, négyszög formájú domb is, amely nagyjából 45 méter széles. „Jól kivehető, szabályos négyszög a teteje, ami elég furcsa egy ekkora méretű domb esetében. Felülről pedig teljesen piramisnak tűnik” – magyarázza Micol.

A Dimaj romvárosától 2,5 kilométerre található komplexum része három kisebb domb is, amelyek hasonló elrendezésben fekszenek, mint a gízai piramisok. „A dombok sötétebb színűek, hasonlóan Dimaj falaihoz, amelyek kőből és agyagból készültek” – írja Micol egy sajtóközleményben.

Dimajt II. Ptolemaiosz Philadelphosz (Kr. e. 308. február 10. – Kr. e. 246. január 28.) idején alapították. A település egy másik, neolitikus kori város romjaira építették, amely bizonyítékul szolgál arra, hogy már ilyen régen is élt ember ezen a területen. Dimajt 10 méter magas és 5 méter széles kőfal veszi körül, a város közepén pedig egy Soknopaios krokodilisten tiszteletére épített templom romjai állnak. A település görög neve is annyit jelent, mint „Soknopaios szigete”.

Micol szerint mindkét területet feltérképezetlennek minősítette a híres egyiptológus és piramisszakértő, Nabil Szelim. Ő úgy gondolja, hogy az Abu Szidumhoz közeli kisebb piramisok hasonlóságot mutatnak az egyiptomi XIII. dinasztia piramisaival.

„A képek magukért beszélnek. Egyértelmű, miket rejthetnek a dombok, de ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, helyszíni feltárások is szükségesek” – nyilatkozta Micol. Ő egyébként már számos régészeti lelőhelyet fedezett fel a Google Earth segítségével – például egy Yucatán-félszigethez közeli, víz alatti várost is.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Boszniai piramisok
Piramisok 3D-ben – a kanapédról
Titokzatos maszkok egy maja piramisban