- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Fukusimai mutáns lepkék

Posted By Tarján Eszter On 2012-08-15 @ 12:09 In Föld | No Comments

A fukusimai atomerőmű-baleset okozta radioaktív sugárzás a környéken élő lepéknél abnormális változásokat okozott. Lábaik megnagyobbodtak, csápjaik és szárnyaik pedig deformálódtak a 2011-es japán katasztrófát követően.

A kapcsolatot a mutáció és a radioaktív sugárzás között laboratóriumi kutatásokkal és kísérletekkel támasztották alá. A tanulmányt a Scientific Reportsban publikálták. A vizsgálatban 144 Zizeeria maha lepkét gyűjtöttek össze az ország 10 különböző pontjáról (Fukusimát is beleértve) 2 hónappal a 2011. márciusi atomerőmű-katasztrófa után. A baleset idején feltehetően még lárva állapotban voltak a lepkék. Dzsodzsi Otaki csapatával a kutatás során a különböző területekről származó lepkéket összehasonlítva a magas radioaktív sugárzású környezetből származó rovaroknál kisebb szárnyakat és rendellenesen fejlődött látószerveket tapasztalt.

„Eddig úgy hittük, a rovarok sokkal ellenállóbbak a radioaktív sugárzással szemben, így ebben a tekintetben nem várt eredményeik születtek.” – nyilatkozta az okinavai Ryukyus Egyetem kutatója.

[1]

Ezt követően a tudósok laboratóriumi körülmények között tenyésztették a vizsgált lepkéket 1750 kilométerre Fukusimától, ahol a radioaktív sugárzás alig mérhető. Így egy sor olyan abnormalitást fedeztek fel, amely az eredetileg begyűjtött rovarokon még nem volt megfigyelhető, mint például a deformált csápok, amelyek a környezetben való tájékozódás, és a társak azonosítása szempontjából nélkülözhetetlenek.

Hat hónappal később újabb felnőtt példányokat gyűjtöttek be a tíz körzetből, és azt tapasztalták, hogy a radioaktív területről származó példányok kétszer nagyobb mértékben mutálódtak, mint a közvetlenül a baleset után begyűjtött lepkék. A kutatók a sugárszennyezett táplálékkal, valamint lappangó genetikai mutációval magyarázzák a jelenséget.

[2]

Otaki és csapata több mint 10 éve tanulmányozza a Zizeeria maha lepkefajt. Elsősorban a környezet iránti érzékenysége miatt indikátornak használták. Korábbi tanulmányokban már bemutatták a rovar színváltoztató képességét, amelyet a globális felmelegedéssel hoztak összefüggésbe, valamint városi előfordulása miatt az emberi környezet változásait is lehet rajtuk keresztül tanulmányozni. A kutatás fontos lehet a radioaktív sugárzás emberre és környezetre gyakorolt hosszú távú hatása szempontjából, ezek a mutációk ugyanis egyértelműen a sugárszennyezésnek tulajdoníthatók.

Forrás: BBC News

Kapcsolódó cikkek: 
Ősi cápafajokat találtak Arizónában  [3]
Világító lábát hagyja hátra a kalmár a ragadozóknak  [4]
Óriási burmai pitont fogtak Floridában  [5]

 

Enhanced by Zemanta [6]

Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/15/fukusimai-mutans-lepkek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/15422_fukusima-pillango.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/Fukushima_2309595k.jpg

[3] Ősi cápafajokat találtak Arizónában : http://explorerworld.hu/2012/08/15/osi-capafajokat-talaltak-arizonaban/

[4] Világító lábát hagyja hátra a kalmár a ragadozóknak : http://explorerworld.hu/2012/08/15/vilagito-labat-hagyja-hatra-a-kalmar-a-ragadozoknak/

[5] Óriási burmai pitont fogtak Floridában : http://explorerworld.hu/2012/08/14/oriasi-burmai-pitont-fogtak-floridaban/

[6] Image: http://www.zemanta.com/?px

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.