Világító lábát hagyja hátra a kalmár a ragadozóknak

Kutatók furcsa jelenséget figyeltek meg az egyik mélytengeri kalmárfaj viselkedésében. Az állat, hogy a ragadozóktól elmeneküljön, hátrahagyja foszforeszkáló lábát, hogy elterelje a veszélyforrás figyelmét.

A mélytengeri kalmárfajról, az Octopoteuthis deletronról nagyon keveset tudunk. Az sem teljesen biztos, hogy mely tengerekben él, az sem, hogy mivel táplálkozik – bár az eddigi legvalószínűbb az, hogy kisebb állatokat, halakat eszik. Színe szürkésfehér, de kedve szerint változtatja – leggyakrabban vörös árnyalatban sikerült lencsevégre kapni.

A titokzatos kalmárfaj érdekes taktikát alkalmaz arra, hogy elmeneküljön a ragadozók elől. Először sikerült videóra venni, ahogy a számára fenyegetést jelentő, egyébként teljesen ártalmatlan súrolókefét átöleli, majd két világító lábát hátrahagyja, hogy megzavarja támadóját.

A súrolókefét egyébként egy Ventana nevű robotjárműre erősítették a kaliforniai Monterey-öböl Akvárium Kutatóintézetének tudósai, hogy megvizsgálják az O. deletron védekezési mechanizmusát. Azt már tudjuk az állatról, hogy párosodási szokásai meglehetősen furcsák – a hímek ugyanolyan gyakran “szűrik össze a levet” azonos neműekkel, mint nőstényekkel. A Biology Letters című folyóiratban megjelent 2011-es tanulmány szerint a hímek vagy nincsenek tisztában szerelmük tárgyának nemével, vagy egyszerűen nem érdekli őket.

Az O. deletron védekezési szokásai is hasonlóan érdekesek: az állat lábai ugyanis a testtől elszakadva is mozognak, vonaglanak egy ideig, csak hogy eltereljék a ragadozó figyelmét. A kalmár később minden probléma nélkül képes visszanöveszteni „elhagyott” végtagjait.

Forrás: Life’s Little Mysteries

Kapcsolódó cikkek:
Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet
Trükkösen flörtölnek a tintahalak
Így reagálnak a tintahalak a hangokra