- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Megtalálták Scott kapitány hajóját

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-08-22 @ 11:31 In Expedíció | No Comments

Grönland partjainál kutatók speciális hangradarok segítségével rátaláltak Robert Falcon Scott kapitány hajójára, az SS Terra Novára. A felfedezés véletlen volt – a kutatók csak a vízmélységet akarták lemérni.

Július 11-én a Schmidt Óceánkutató Intézet éppen új hangradarjait tesztelte, amelyek hanghullámokat küldenek az óceán mélyére, a kutatók pedig a visszaverődő hullámok alapján meghatározhatják, hogy mi lehet a fenék közelében. Nem roncsokra vadásztak, abban pedig végképp nem reménykedtek, hogy éppen a híres felfedező, Robert Falcon Scott pólusjáró hajóját, az SS Terra Novát fogják megtalálni – mégis így lett. A radar ugyanis teljesen pontosan behatárolta, hol fekszik a roncs. A kutatók tudták, hogy valahol erre süllyedt el a legendás hajó, de csupán járulékos szerencsének tekintették, hogy megtalálták.

A Terra Nova leghíresebb útján pedig Scott kapitányt és csapatát vitte a jégmezőkre. A híres Terra Nova-expedíció ugyanis erről a hajóról kapta a nevét. Az 1910–1912-ig tartó felfedezőút tragikus véget ért, és öt kutató, köztük Scott kapitány is a Déli-sarkon lelte halálát.

[1]

Az óceánfenék átfésülése során a radar egy nagyjából 57 méter hosszú tárgyat észlelt, ez a méret pedig megegyezik a Terra Nova hosszával. A kutatók rögtön több oldalról megvizsgálták, és kiderült, hogy valóban hajóroncsot találtak. Ezután egy kamerát küldtek a maradványok fölé, amely rögzítette a hajó állapotát – a felszínen az intézet dolgozói összevetették a felvételeket a Terra Nováról készült archív képekkel, és megbizonyosodtak róla, hogy valóban Scott hajójára leltek rá.

A híres Terra Nova-expedíció során a hajó a jég fogságába esett, noha Scott korábban a testet megerősítette egy vastag tölgyfaréteggel. 20 napig vezekelt Új-Zéland és az Antarktisz között, mire sikerült kiszabadítani – ez a késés azonban végzetesnek bizonyult, mivel az expedíció tagjai így sokkal északabbra tudtak tábort verni. A csapat nagy része vissza is fordult, mielőtt nekiindultak volna a Déli-sarknak, de Scott és négy társa teljesítette a küldetését, és 1912. január 17-én elérték Földünk legdélebbi pontját. Az expedíció azonban mégis kudarcnak bizonyult, mivel Amundsen, a norvég felfedező korábban odaért, és letűzte a norvég zászlót. A visszafelé vezető úton Scott és társai kifogytak az élelemből és a vízből, és sorra adták fel a küzdelmet – Scott volt az utolsó, aki életben maradt, a naplója tanúsága szerint egészen március 29-ig.

Forrás: The History Blog

Kapcsolódó cikkek:
Drámai levelek számolnak be Scott kapitány tragikus sorsáról [2]
Publikálják a Scott-expedíció elveszett képeit [3]
Expedíció a két szellemhajó felkutatására [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/22/megtalaltak-scott-kapitany-hajojat/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/SS-Terra-Nova-mast.jpg

[2] Drámai levelek számolnak be Scott kapitány tragikus sorsáról: http://explorerworld.hu/2012/07/24/dramai-levelek-szamolnak-be-scott-kapitanyek-tragikus-sorsarol/

[3] Publikálják a Scott-expedíció elveszett képeit: http://explorerworld.hu/2011/12/15/publikaljak-a-scott-expedicio-elveszett-kepeit/

[4] Expedíció a két szellemhajó felkutatására: http://explorerworld.hu/2011/12/16/expedicio-a-ket-szellemhajo-felkutatasara/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.