A Tisza-tó mentén folytatódik az idei év legnagyobb ökokalandtúrája

A Tiszafüred és Szolnok közötti szakasszal folytatódik péntektől vasárnapig a Tisza völgyébe szervezett ökokalandtúra, amely június 8-án Tiszabecsen kezdődött, és szeptember 9-én Szegeden fejeződik be.

A Tiszavölgy Kalandtúra a táj adottságait kihasználó sportok tárházát – kenuzást, vízi biciklit, tutajt, úszást, kerékpározást, futást, gyalogtúrát – felvonultató, kimondottan amatőröket célzó program – tájékoztatta az MTI-t Kéky Kira, a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön, hozzáfűzve: a nyári hónapok öt hétvégéjére tervezett ingyenes természetjárás az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió 40 millió forintos támogatásával valósul meg.

Az idei év legnagyobb ökokalandtúrájának célja az, hogy felhívják a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére. A résztvevők naponta 40-60 kilométert tesznek meg kerékpárral, és az ellenőrző pontokon több feladatot teljesítenek. Ezek a próbák más módon kapcsolódhatnak a látnivalókhoz, a fenntartható viselkedésmintákhoz, illetve a helyi- és tájjellegű termékekhez. Az érdeklődők elsajátíthatják a fenntartható életmód elemeit, játékos, könnyed formában tanulhatnak a környezettudatosságról, közben pedig kalandozhatnak a Tisza völgyében.

A sajtófőnök elmondása szerint a mostani hétvégén a túra újabb 350 résztvevőjének lehetősége nyílik megismerkedni a Közép-Tisza vidék, ezen belül is elsősorban a Tisza-tavi régió nevezetességeivel. Egyebek mellett megcsodálhatják a vidrák etetését Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumában, a nemrégen átadott poroszlói ökocentrumban. Bejárják a vízi tanösvényeket, evezve is bebarangolják a tározó öblítőcsatornáit, felmásznak a madármegfigyelő tornyokba, és ellátogatnak a Tisza-tó környéki településekre. A rengeteg természeti látnivalón túl halászoktól megtanulhatják a varsás halfogás fortélyait, és kosárfonó ismerteti meg őket ősi mesterségével.

S hogy a szellem mellett a testet is táplálják, a résztvevők krumplis ételeket kóstolhatnak Abádszalókon, mézeset Tiszanánán, kecskesajtot Nagykörűben. A sport és az egészség jegyében pedig eveznek, úsznak, kalandpályáznak – és ha már ott vannak, körbekerékpározzák a Tisza-tavat.

Aki csatlakozik a csapathoz, annak garantáltan egyedi, életre szóló élményekben lesz része, hiszen úgy ismerheti meg a térséget, ahogy még eddig senki – vélekedett Kéky Kira.

A program vasárnap Nagykörűben éri el célállomását.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Majdnem 3000 kilométert gyalogolt
Milyen a megfelelő ruházat túrára?
Biciklin a világ körül