Mit tegyünk, ha nincs nálunk GPS?

A helymeghatározás és a helyes irány megállapítása a mai technikával már nem jelent kihívást. Azonban előfordulhat, hogy eltévedünk egy ismeretlen területen. Erre az esetre bemutatunk néhány jól bevált navigációs módszert a természet segítségével.

Túrázás, hajózás során vagy váratlan helyzetben szükség lehet az égtájak meghatározására a tájékozódáshoz, ha épp nincs nálunk GPS, vagyis globális helymeghatározó rendszer, amelynek műholdas segítségével háromdimenziós navigációt végezhetünk a földön. Ez az eszköz ma már a mobiltelefonokba is be van építve. Ha mégsincs elérhető közelségben egy ilyen eszköz, a természet segít a tájékozódásban. Hangsúlyozzuk azonban, hogy nagyon fontos az alapos felkészülés, mielőtt ismeretlen helyre megyünk. Az itt bemutatott módszerek nem pótolják ezt, csak segítséget nyújtanak vészhelyzet esetében. Az északi félteke szerint mutatjuk be a technikák használatát, így a déli féltekén sok esetben máshogy kell ezeket alkalmazni.

A Nap helyzete

Biztos mindenki ismeri a mondást:
Előttem van Észak,
Hátam mögött Dél,
Balra a Nap Nyugszik,
Jobbra pedig Kél.

Ha ezt a mondókát ismerjük, illetve ha tudjuk, hogy tavasszal és ősszel a Nap keleten kel, délen delel és nyugaton megy le, nyáron a Nap észak-keleten kel és észak-nyugaton nyugszik, télen pedig dél-keleten kel és dél-nyugaton nyugszik, nagyot nem tévedhetünk, az égtájak meghatározásában. Azonban hozzá kell tenni: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Föld melyik féltekéjén és területén vagyunk.

Fák

A fákon lévő mohából lehet az égtájakra következtetni: az északi felén zöldek és tömöttek, a déli oldalon inkább barnás vagy sárgás színűek. Ennek az az oka, hogy az északi részen több a nedvesség, a déli félen lévő moha pedig a sok napsütéstől kiszárad. Ha kivágott fával találkozunk, a tönk gyűrűiből is meg lehet állapítani az irányt: a déli oldalon a gyűrűk nagyobbak és ritkábban helyezkednek el. Ha hegyen vagyunk, egy magas nézőpontról megfigyelhető, melyik oldalon sűrűbb a növényzet, ugyanis ez lesz a déli oldal, ide többet süt a nap. A magányosan álló fák északi felén általában kicsit kisebb a lomb. Télen pedig a fák északi oldalán több a hó, így ha nincs lomb, akár ez alapján is tudunk tájékozódni.

Sarkcsillag

Éjszaka az északi sarkcsillag a legalkalmasabb az iránymeghatározásra. A Föld Nap körüli útján ugyanis csak minimálisan változik az égi helyzete, így ez alapján bármikor meg tudjuk mondani, merre van észak. A csillag megtalálásához először célszerű a Nagygöncöl csillagképet megkeresni, majd a szekér két leghátsó csillagának távolságát képzeletben ötször felmérjük a két csillagot összekötő meghosszabbított egyenesre. Így elérkezünk a Sarkcsillaghoz, ami mellesleg a Kisgöncöl rúdjának eleje.

A déli féltekén a Dél Keresztje csillag mutatja a déli irányt.

Óra

Ha nincs nálunk iránytű, de van rajtunk számlapos karóra, ennek segítségével is meg tudjuk állapítani a helyes irányt. Az órát vízszintesen tartva úgy kell fordítani, hogy a kismutató a nap felé mutasson. Ezután felezni kell az óramutató járásával megegyező irányban a kismutató és a 12-es szám (téli időszámításnál az 1-es szám) közti szögtávolságot, és ez lesz a déli irány. A Magyarországon használt időszámítás és a greenwichi világidő között +1 óra az eltérés. Az eltérést a világ más tájain is célszerű észben tartani.

Bot

Ideiglenes iránytűt lehet készíteni egy egyenes faág, vagy bot segítségével. Napfényes időben le kell szúrni a földbe, majd a déli órákban az árnyékból meg tudjuk határozni, merre van észak. Másik módszer, ha kijelöljük a bot árnyékának végpontját, majd negyed órával később megismételjük ezt a műveletet. Ha ezt a két pontot összekötjük, megkapjuk a kelet-nyugati irányt, erre merőlegesen pedig az észak-déli irányt.

Hold

A holdfázisok is segíthetik az égtájak meghatározását, ugyanis növekvő Hold esetén a holdsarló csúcspontjai kelet felé mutatnak, fogyó Holdnál pedig nyugat felé. Van egy másik, bonyolultabb módszer is, ehhez azonban némi csillagászati hozzáértésre van szükség. Tulajdonképpen a Nap-módszeren alapul ez is, csak mivel a Nap éjszaka nem látható, ezért a Hold azon tulajdonságát használjuk fel, hogy az a Nap fényét tükrözi vissza. Az alábbi táblázat alapján a legegyszerűbb megjegyezni.

Forrás: Lonelyplanet

Kapcsolódó cikkek:
Medúza-előrejelzés a francia partokon 
Utazz velünk Münchenbe! 
New York miniguide