- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Robonaut munkában

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-08-27 @ 10:03 In Tech | No Comments

Az ISS fedélzetén sokáig pihent, most azonban munkára fogták: a NASA első emberszabású űrrobotja, a Robonaut 2 már kisebb munkákat is ellát az űrállomás fedélzetén.

A NASA már a 90-es években tervbe vette egy humanoid robot megépítését, hogy kiderítsék: lehetséges-e, hogy egy mesterséges intelligenciával rendelkező gép átvegye az űrhajósok bizonyos feladatait. Az Űrkutatási Hivatal 1997-ben mutatta be R2 elődjét, a Robonaut1-et, amelyet még csak földi használatra terveztek – teszteket végeztek vele különböző terepeken, amelyek a Mars és a Hold zord körülményeit reprezentálták. Ezzel előkészítették a további fejlesztéseket, amelyek végül a Robonaut2 megalkotásához vezettek. A cél az volt, hogy olyan gépet fejlesszenek, amely képes lesz segíteni, néhány esetben helyettesíteni az űrhajósok munkáját a Nemzetközi Űrállomáson.

[1]

Robonaut az ISS-en

Az R1 által végzett kísérletek eredményeként a NASA megalkotta a Robonaut2-t. 13 évnyi fejlesztés után 2010 februárjában mutatták be a nyilvánosságnak, majd egy évvel később, 2011. február 25-én, a Discovery utolsó útján szállították a Nemzetközi Űrállomásra, (ISS) ahonnan a tervek szerint többé nem is tér vissza a Földre. Itt maradt azonban egy másik robonaut, R2 „ikertestvére”, amelyet továbbra is földi tesztelésre használnak majd.

R2 a mai robottechnológia csúcsát képezi. Eredetileg nem tervezték, hogy az űrállomás fedélzetére küldik, csupán földi tesztekre akarták használni, mint elődjét, hogy kiderítsék: milyen változtatásokat kell alkalmazniuk, hogy megalkothassák az űrhajósok munkáját segítő, bevethető robotot. Azonban mire teljesen elkészült, olyan hatékonyra sikeredett, hogy úgy döntöttek, mégis felküldik az ISS-re.

[2]

Robonaut egy kapcsolót állít át augusztus 23-án

R2 felsőtestét emberi formára alkották, hiszen arra tervezték, hogy emberi szerszámokkal emberi munka helyettesítését végezze – ehhez pedig alapfeltétel, hogy hasonló felépítéssel rendelkezzen, mint a feladatok ellátását eddig végző űrhajósok. A robot szélesebb, mint egy átlagos ember, karjai hatalmasak és bármilyen szögben forgathatóak. R2 csupán felsőtesttel rendelkezik – derék alatt különböző alsótesteket (kerekeket, 360 fokban forgatható állványt vagy akár lábakat) később, a jövőbeni misszióknak megfelelően csatolnak majd hozzá. Mind programozott, mind távolról irányított feladatok elvégzésére képes, méghozzá olyan pontossággal, akár egy ember –gond nélkül bánik a legapróbb kapcsolókkal, csavarokkal is, hiszen ujjaiban olyan szenzorok találhatóak, amelyek megalkotásához az emberi ujjak érzékelő képességét állították példának.

R2 darabjaiban érkezett meg az Űrállomásra tavaly, ahol az ott tartózkodó két űrhajós, Cady Coleman és Paolo Nespoli újra összerakta és egy fix állványon helyezték el. Sokáig inaktívan pihent, nemrég azonban elkezdődtek a tesztelések [3] – a határ pedig, ezúttal szó szerint, a csillagos ég.

Fotók: NASA

Kapcsolódó cikkek:
Milyen szaga van a világűrnek? [4]
A Curiosity első hete képekben [5]
Műholdas időutazás [6]
Nappali villámok a Szaturnuszon [7]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/27/robonaut-munkaban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/630522main_iss030e135161_1600_946-710.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/robotnaut-open-switch-cover.jpg

[3] nemrég azonban elkezdődtek a tesztelések: http://www.facebook.com/NASArobonaut

[4] Milyen szaga van a világűrnek?: http://explorerworld.hu/2012/08/14/milyen-szaga-van-a-vilagurnek/

[5] A Curiosity első hete képekben: http://explorerworld.hu/2012/08/13/a-curiosity-elso-hete-kepekben/

[6] Műholdas időutazás: http://explorerworld.hu/2012/07/25/muholdas-idoutazas/

[7] Nappali villámok a Szaturnuszon: http://explorerworld.hu/2012/07/20/nappali-villamok-a-szaturnuszon/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.