- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A Starbucks bioüzemanyaga

Posted By Tarján Eszter On 2012-08-28 @ 12:46 In Öko | No Comments

Kávézaccból és száraz muffinból szeretné előállítani a világ legújabb bioüzemanyagát az amerikai kávécég. Az új technológia nagy hatással lehet a környezetvédelemre.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) éves találkozóján a Starbucks bejelentette, hogy a kávézókban megmaradt kávézaccot és régi süteményeket felajánlja egy „biofinomítónak”, ahol nemrég sikeresen teszteltek egy újfajta technológiát . A cég abban reménykedik, hogy a felfedezés segít abban, hogy a megmaradt élelmiszerekből származó hulladékot egy olyan kulcsalkotórésszé tudják alakítani, amellyel mindennapos termékek alapanyagait tudják előállítani.

[1]

[2]

A Starbucks – különösen a Starbucks Hongkong – finanszírozza a Dr. Carol S.K. Lin által vezetett, hongkongi központú biofinomító munkáját. A nonprofit természetvédelmi szervezet, a The Climate Group együttműködésével Dr. Lin megpróbált egy olyan átalakító eljárást létrehozni, amellyel az ételhulladékból a kukoricához hasonlóan bioüzemanyagot lehet előállítani. Az ACS szerint a gabonából és más termésből létrehozott növényi alapú üzemanyag és más hasonló termékek gyártása nem lesz hosszútávon fenntartható. Aggodalomra adhat okot, hogy az ilyen típusú, még élelmiszerelőállításra alkalmas anyagokat felhasználó technológiák miatt emelkedhetnek az élelmiszerárak, és a világ bizonyos területein élelemhiány léphet fel. Az ételhulladékot nyersanyagként felhasználni egy biofinomítóban viszont egy kimondottan vonzó alternatívának tűnik.

[3]

Dr. Lin szerint az új módszerrel úgy oldják meg a hulladékproblémát, hogy a Starbucks szemetét kinccsé változtatják. Mosószer és műanyag alapanyagát tudják előállítani, amelyből mindenféle használati tárgyat lehet gyártani. Az új stratégiával csökkenthető az ételhulladék által okozott környezetszennyezés mértéke, sőt, a szemétből még bevétel is származik. Egy fenntartható megoldásnak ígérkezik az új technológia, ezért a biofinomító sikeres üzemeltetése mérföldkövet jelenthet a bolygónk szempontjából. Csak Amerikában évente 165 milliárd dollár értékű élelmiszert dobnak ki a szemétbe az emberek. A kevesebb szemét kevesebb égetéssel jár, ami így kevésbé szennyezné a környezetet. Az előállított bio-műanyag pedig helyettesíthetné a petróleumból és nem újrahasznosítható anyagokból álló, lebomlani nem képes sima műanyagot.

Forrás: Takepart

Kapcsolódó cikkek: 
Gömb alakú napgenerátor  [4]
Klímavédelmi Fotópályázat  [5]
Maximálisan természetbarát kartonkerékpár  [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/28/a-starbucks-biouzemanyaga/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/starbucks-biorefinery.jpeg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/Starbucks-trash-e1344969840663.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/starbucks.jpg

[4] Gömb alakú napgenerátor : http://explorerworld.hu/2012/08/28/gomb-alaku-napgenerator/

[5] Klímavédelmi Fotópályázat : http://explorerworld.hu/2012/08/17/klimavedelmi-fotopalyazat/

[6] Maximálisan természetbarát kartonkerékpár : http://explorerworld.hu/2012/08/15/maximalisan-termeszetbarat-kartonkerekpar/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.