- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hiphopra változik a kalmár bőre

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-08-29 @ 12:47 In Föld | No Comments

A Backyard Brains egy iPodot és Cypress Hill egyik számát hívta segítségül ahhoz, hogy megfigyelje, hogyan változik a basszus ritmusára egy elpusztult észak-amerikai kalmár színe. A videót nézve azt hihetnénk, hogy egy Windows képernyőkímélőt látunk.

A lábasfejűek (polipok, tintahalak, kalmárok) az álcázás mesterei – külső ingerekre válaszolva úgy tudják változtatni a színüket, ahogy csak kedvük tartja. A Backyard Brains vállalat, amely azzal foglalkozik, hogy az idegtudományt megszerettesse a fiatalabb generációkkal is, látványos kísérletet eszelt ki: egy elektróda segítségével hozzákötött egy iPodot egy észak-amerikai kalmár (Loligo pealeii) farkához, és megfigyelte, hogyan változik a színe a basszus hatására.

Az iPodot az állat farokrészi idegközpontjához erősítették. A kísérletet a WHOI azon felfedezése inspirálta, mely szerint a kalmárok elektromos impulzusokra változtatják a színüket. Az állatok idegi vezérléssel képesek összehúzni és kitágítani a színsejtjeiket, és ily módon megváltoztatni a bőrük színét.

A kromatofórák még az elpusztult állatban is működőképesek egy ideig. Az elmélet beigazolódott: ahogy a kutatók lejátszották az „Insane in the Brain” című számot, az elpusztult állat állat kromatofórái működésbe léptek, és színváltoztatásba kezdtek – méghozzá ritmusra. A videón egy felboncolt kalmár kültakarójának részlete látható mikroszkóp alatt.

Forrás: LiveScience
Főkép: Roger Hanlon 

Kapcsolódó cikkek:
Világító lábát hagyja hátra a polip a ragadozóknak [1]
Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet [2]
Trükkösen flörtölnek a tintahalak [3]
Így reagálnak a tintahalak a hangokra [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/29/hiphopra-valtozik-a-kalmar-bore/

URLs in this post:

[1] Világító lábát hagyja hátra a polip a ragadozóknak: http://explorerworld.hu/2012/08/15/vilagito-labat-hagyja-hatra-a-kalmar-a-ragadozoknak/

[2] Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet: http://explorerworld.hu/2012/03/19/az-orias-tintahal-messzirol-kiszurja-az-ambrascetet/

[3] Trükkösen flörtölnek a tintahalak: http://explorerworld.hu/2012/07/08/trukkosen-flortolnek-a-tintahalak/

[4] Így reagálnak a tintahalak a hangokra: http://explorerworld.hu/2012/02/29/igy-reagalnak-a-tintahalak-a-hangokra/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.