Odoo-projekt

A Solar Decathlon nemzetközi versenyen indul a BME 60 diákból álló csapata. A cél egy olyan innovatív szolárház létrehozása, amelyben építészeti és technikai újításokat alkalmaznak.

A Solar Decathlon nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny idén Madridban kerül megrendezésre. 2002 óta az USA energetikai minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében rendezik meg az eseményt, melynek célja a zöldtechnológiák fejlesztése és népszerűsítése. Minden csapatnak egy környezettudatos, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megtervezni és felépíteni Madridban. Az alkotások szigorú elbírálásban részesülnek, egy úgynevezett tízpróbát kell kiállniuk.

A BME diákjai az Odoo névre keresztelt versenyprojekt tervezésekor a magyar népi építészetre jellemző ház-udvar kapcsolatra alapoztak. A ma megszokott temperált lakóegységgel szemben egy zárt udvart hoznak létre, amelyet egyfajta nyári ház formájában terveznek megvalósítani nyári konyhával, pihenő- és munkaterülettel. A ház a magyar időjárási viszonyoknak megfelelő életteret biztosít, télen az északi ház, nyáron az udvarrész szolgál minden igényt kielégítő lakhelyül.

 

A napenergia használatát is évszakoktól függően tervezték meg: a déli homlokzat megkettőzésével télen a függőleges felületek aktív és passzív módon is hasznosítják a nap energiáját, míg nyáron a tetőn lévő elemek felelősek az energiatermelésért. Sok sikert kívánunk a BME csapatának!

Forrás: odooproject

Kapcsolódó cikkek: 
Energiapazarlók a családi házak
A Starbucks bioüzemanyaga
Gömb alakú napgenerátor