A nagy Hold-átverés

„Óriási asztronómiai felfedezés történt a napokban” – ezzel a szalagcímmel jelent meg az álhír 1835. augusztus 25-én a New York Sunban a Holdon talált civilizációról.

A kreatív szerző nem kisebb névvel takarózott, mint Sir John Herschelével, aki a kor legismertebb asztronómusának számított. A hat cikkből álló sorozat első része pontosan 177 évvel ezelőtt, augusztus 25-én jelent meg az amerikai folyóiratban.

Az írások a Holdon élő állatokról számoltak be, amelyek között felsorolták a bölényeket és kecskéket, mint hagyományos fajokat. Emellett olyan fantasztikumok is felbukkantak az égitest képzelt élővilágában, mint unikornisok, vagy kétlábú és farknélküli hódok. A denevérszárnyú emberek pedig templomokat építettek a kráterek közt.

Aki pedig kételkedne a megfigyelés módjában: a felfedések egy óriási, új technológia alapján készült teleszkóppal váltak láthatóvá. A szerzők pedig még a további vizsgálatok lehetetlenségéről és gondoskodtak: a csodateleszkóp „elromlott”, miután ők látták, amit látni akartak. A szerkezet lencséjét ugyanis a nap tette tönkre a közismert „üveg általi gyulladás” jelenségével, ami miatt végül az egész csillagvizsgáló leégett.

A legenda szerint a New York Sun olvasottsága jelentősen megnőtt az álhírnek köszönhetően, és a későbbiekben is hasonló szinten maradt. Csak hetekkel a publikáció után derült ki, hogy a fantasztikus megfigyelés nem fedi a valóságot, de még ekkor sem közölt az újság helyesbítést.

Az asztronómus, akinek a cikket tulajdonították először le volt nyűgözve az álhír hallatán, hiszen tudta, a valós megfigyelései soha nem lehettek volna ennyire érdekesek. Később már idegesebben reagált, mikor mindenki, aki hitt a Hold új civilizációjában, különböző kérdéseket tett fel neki az égitesten való élettel kapcsolatban.

A történet a kortárs irodalmi élet nagy alakjait sem hagyta hidegen. A filozófus Locke mellett a kor egyik legnagyobb költőjére, Edgar Allan Poe-ra is hatással lehetett a sikeres álhír. Poe 1844-ben ugyanebben a folyóiratban adta ki a „Ballon álhírt”, amely szerint egy európai utazó három nap alatt repülte át az Atlanti-óceánt egy hőlégballonban.

Forrás: Kultúrpart.hu

Kapcsolódó cikkek:
A Piltdowni Ember – az egyik legnagyobb tudományos hoax
A Kék Hold hónapja lesz augusztus
Műholdas időutazás