- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Black Eyed Peas szól a Marsról

Posted By Tarján Eszter On 2012-08-30 @ 09:00 In Tech | No Comments

A Curiosity kísérletét a NASA augusztus 28-án élőben közvetítette a Marsról. Az első olyan zeneszám, amit más bolygóról sugároznak a Földre a Black Eyed Peas „Reach for the Stars” című slágere volt.

A négy és fél perces számot közel 267 millió kilométerről küldték a Földre. Bár már volt egy hasonló kísérlet 2003-ban, azonban a Beagle-2 szonda Mars-kutató automatájának sikertelen küldetése miatt a Blur erre az alkalomra írt számát nem tudták hazaküldeni. Will.i.am, a Black Eyed Peas frontembere hangsúlyozta, hogy a fiatalok tudomány iránti érdeklődésének felkeltésére és az ember és technológia együttműködésének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Ezenkívül hozzátette, hogy a zeneszám készítése során szándékosan nem használt számítógépes manipulációt. Azt akarta elérni, hogy emberi együttműködéssel valósuljon meg egy maradandó alkotás, amelyet több nyelvre is le tudnak majd fordítani a különböző kultúrákban. A művész rendkívül fontosnak tartja a Curiosity kísérletét a fiatalok szempontjából, ugyanis véleménye szerint ez arra ösztönzi a tanulókat, hogy a tudomány segítségével bármit elérhetnek, és szinte minden tervet meg tudnak valósítani.

[1]

A történelmi eseménynek előzménye volt Charlie Bolden, a NASA vezetőjének beszéde, amelyet a Marson lévő labornak sugároztak, majd a Curiosity visszaküldte az üzenetet a Földre. A beszédben köszönetet mond a NASA dolgozóinak és a támogatóknak, akik lehetővé tették a küldetést, illetve kihangsúlyozta az amerikai űrprogram kiemelkedő teljesítményét és sikerét. Ezen kívül megemlítette, hogy a Curiosityvel új lehetőségek nyílnak a Föld jövőjét tekintve, sok hasznot rejt, illetve a tudomány egy új generációját inspirálja az emberi misszió megvalósítására. Megemlékezést tett Neil Armstrong életére és munkájára.

 

A zeneszám a Marsról meghallgatható itt:

http://www.youtube.com/watch?v=uAQD4eg4q2E

Forrás: DiscoveryNews

Kapcsolódó cikkek: 
Robonaut munkában [2]
A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente [3]
Lencsevégre kapta a Curiosity a Mount Sharpot  [4]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/08/30/black-eyed-peas-szol-a-marsrol/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/08/WillIAmPA191110.jpg

[2] Robonaut munkában: http://explorerworld.hu/2012/08/27/robonaut-munkaban/

[3] A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente: http://explorerworld.hu/2012/08/29/a-legujabb-mars-hoax-a-dupla-naplemente/

[4] Lencsevégre kapta a Curiosity a Mount Sharpot : http://explorerworld.hu/2012/08/28/lencsevegre-kapta-a-curiosity-a-mount-sharpot/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.