Visszatért a magyar csapat a legészakibb trekkingről

Befejeződött a Fjällräven Classic, a világ egyik legnagyobb és legszebb trekkingeseménye, amelyet Svédország és Európa legismertebb túraruházat-gyártó vállalata, a Fjällräven indított útnak 6 évvel ezelőtt.

Több mint 20 országból 2232 ember vágott neki Nikkaluokta városától indulva a gyönyörű svéd hegyeknek, hogy a híres „Kungsleden”-en, a Királyok Útján, 110 kilométerrel arrébb, Abiskóban fejezze be a világ egyik legnagyobb túraeseményét. A 20 országból érkezett 2232 túrázó között egy 8 főből álló magyar csapat tagjaként ott volt Palkó Zsolt is, magazinunk alapítója, aki most először teljesítette a távot.

Az úton sok helyen pallókon kellett sétálniuk a túrázóknak

A nehéz trekking különleges megpróbáltatások elé állítja a résztvevőket, hiszen a terepviszonyok folyamatosan változnak a köves, sziklás talajtól, a mocsaras, ingoványos részekig, melyeket sokszor szakítanak meg kisebb folyók, patakok, ezeken pallón, vagy anélkül kell átkelni. Mindemellett a túrázók 5-7 napi teljes felszerelésüket és élelmüket magukkal viszik, amelynek súlya sok esetben eléri, vagy meghaladja a 20 kilogrammot.

A víz olyan tiszta volt, hogy inni tudtak belőle

„Jó minőségű és ellenálló ruházat, bakancs, hátizsák és sátor nélkül nem is érdemes nekivágni”- mondja Palkó Zsolt, aki röviden felsorolja, hogy milyen technikai eszközöket vitt magával, amelyeket mind itthon szerzett be. „Csak a legszükségesebbeket vittem, hogy minél könnyebb legyen a cipelnivaló, de így is sajnos a második nap orvosi tanácsra ki kellett állnom a fájó térdem miatt és másnap visszaindultam az alaptáborba.

Palkó Zsolt, a The Explorer alapítója

Félúton visszafelé egy sziklán megpihenve éreztem, hogy csökken a fájdalmam, fejben újra összeraktam magam, mérlegeltem a befutási esélyeimet és visszafordulva ismét nekivágtam a távnak. Összesen 14 kilométer pluszt megtéve jutottam vissza abba a táborba ahonnét reggel elindultam. Nehéz döntés volt, hiszen aznap még 20 kilométert kellett gyalogolnom. Minden reggel optimálisra hangoltam a 20 kiló körüli teherelosztást, rendszeres pihenőt, étkezést és folyadékpótlást vezettem be és egyenletesen tartottam a kitűzött napi 30 km-es távot.

Az út rengeteg helyen veszélyes volt

Négy napig nem fürödtem – bár jéghideg, alig 10 fokos vízben lett volna rá lehetőségem –, de napi 12 óra meneteléssel, plusz 14 kilométert megtéve, egy nap hátránnyal, de mégis az eredeti célnapon 6 és ½ óra késéssel „befutottam” a célba, ahol nem csak engem, de minden résztvevőt hatalmas taps fogadott. Fantasztikus érzés volt, igazi élmény, ajánlom mindenkinek, aki meg szeretné tapasztalni a saját határait, vagy a csapatban való profi menetelést!”

Néhol még hóval is találkoztak a túrázók

A terepen az első és utolsó szakaszt kivéve egyáltalán nincs térerő, nem működnek a mobiltelefonok, nincsenek utak, így autó sem tud segíteni a túrát feladókon.

A Casio órája nagy segítség volt a tájékozódásban

Az egymástól 15-25 kilométerre lévő táborhelyeken egészségügyi személyzet és műholdas telefon áll rendelkezésre, így a szervezők helikoptert tudtak hívni ahhoz a 200 emberhez, akik kénytelenek voltak sérülés vagy más ok miatt félbeszakítani a mára a világ egyik leghíresebbé vált túráját, amelyre limitált a jelentkezési lehetőség, hiszen korlátozott mentési lehetőségek miatt minden évben maximum 2500 nevezést fogadnak el a világ minden tájáról.

Sziklás területen vezetett át az út

Talán ezért és a kihívásokkal tarkított élményért nagyon hamar betelnek a helyek és szinte minden évben különös rekordok is születnek. Idén a legidősebb induló egy 85 éves japán férfi volt, a legfiatalabb pedig egy mindössze 9 éves fiúcska. A magyar csapat tagja volt Sárközy Ambrus 11 éves fiatalember, aki szintén sikeresen teljesítette a távot.

A túra során a Canon Powershot D20 jól bírta a megpróbáltatásokat

Fotók: Palkó Zsolt

A Fjällräven Classic túráról további információkat találtok a cég Facebookján és Twitterén is, illetve egy hosszabb beszámolót olvashattatok a The Explorer magazin szeptemberi számában és itt az ExplorerWorldön is.

Támogatóink: a Fjällräven, CasioCanonMountex