A Curiosity kelet felé vette az irányt

A Curiosity amerikai marsjáró elindult a landolási területről, és kelet felé vette az irányt, célpontja a négyszáz méterre lévő Glenelg-pont, ahol mintavételt végez a felszíni törmelékanyagból – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A radióizotópos termoelektromos generátorral működő Mars Science Laboratory (Marsi Tudományos Laboratórium) augusztus 6-án landolt a vörös bolygón. A marsjáró, amelynek fedélzetén tíz műszer működik, azt próbálja kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, ugyancsak vizsgálja majd a bolygó légkörét és geológiáját. A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program egy marsi éven, csaknem két földi éven át tart.

Utazása első napján a Curiosity 16 métert tett meg, az immár harmadik “kocsikázás” hosszabb volt, mint az előző kettő együttvéve, amelyek során először a marsjáró “futóművét” tesztelték, majd a fékezőrakéták által okozott “felhorzsolódásokat” vizsgálta meg a talaj felszínén.

A Glenelg egy olyan terület, ahol három különböző anyagféleség “metszi” egymást, a tervek szerint a Curiosity itt végzi el az első fúrásokat és mintavételt.

Mint John Grotzinger, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) tudósa, a projekt kutatója rámutatott, hogy még néhány hétig eltart, amíg a marsjáró eléri a célpontot. Az első szakasz megtétele után a Curiosity egynapos pihenőt tartott, a jövő héten azonban egy még ki nem jelölt helyen hosszabb ideig marad, és teszteli a robotkarját, valamint a hozzá tartozó műszereket.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Robonaut munkában
A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente
Lencsevégre kapta a Curiosity a Mount Sharpot