1899-ben úgy gondolták, ilyen lesz a 2000-es év!

Jean-Marc Coté és más francia művészek 1899-ben rajzsorozatot készítettek arról, hogy szerintük hogyan fog kinézni az élet 2000-ben. Született néhány merész alkotás is, amelyeket a párizsi Világkiállításon publikáltak.

A világ általában nem fejlődik olyan gyorsan és radikálisan, mint ahogyan azt mi elképzeljük. Gondoljunk csak a 80-as évek egyik sikerfilmjére, a Vissza a jövőbe második részére, ahol 2015-ben már önmagukat befűző cipők és repülő autók tömkelege várja a főhőst.

Persze az információs társadalom így is rendkívül gyorsan termeli az újabbnál újabb technológiai újításokat: a ma vásárolt mobiltelefonunk például egy hónap múlva már továbbfejlesztett vetélytársával néz szembe. De azért a denevérszerű, repülő tűzoltóknál és a sminkrobotnál még nem tartunk.

Jean-Marc Coté és néhány másik francia művész 1899-ben szabadjára engedte a fantáziáját, és lerajzolta, szerintük hogyan fog kinézni az élet az ezredforduló környékén.

Bár a tabletekről, okostelefonokról és plazmatévékről fogalmuk sem lehetett, a „kötelező” repülő autóktól pedig ők sem tudtak megválni, mégis néhány dolgot eltaláltak: a seprést valóban sikerült elektromosan helyettesítenünk, és a kádak is nagy fejlődésen mentek keresztül az évek során.

Coté és társai alkotásait az 1900-as párizsi Világkiállításon is bemutatták – ugyanazon, amelyre az Eiffel-torony is elkészült.

Forrás: Gizmodo

Kapcsolódó cikkek:
A nagy Hold-átverés
Az űrlények úgy nézhetnek ki, mint a medúzák
Mire szolgáltak a hatalmas oroszlánszobrok?