7 újítás, ami jobbá teszi a jövőnket

Annyi negatív gondolatot hallani manapság a jövőről – jó tudni, hogy akadnak, akik a megfelelő, zöldebb irányba haladnak. Íme, a Treehugger összeállítása a 7 legígéretesebb újításról!

Szén-dioxid kibocsátás, olvadó gleccserek, globális felmelegedés, talajszennyezés – jócskán megviseli bolygónkat, hogy az emberiség rajta él. Mégis akadnak olyan újítások, amelyek a tisztább, szebb jövő felé mutathatnak. A Treehugger összeállított 7 olyan innovációt, amely hozzájárulhat egy zöldebb holnaphoz.

 1. Napelemet építő robotok

A robotok sokkal precízebbek és kitartóbbak, mint az emberek. Igaz ez a napelemekkel kapcsolatban – manapság már ezek felhelyezését is könnyedén mechanikus gépekre bízhatjuk. Ez főképp akkor lesz hasznos, ha nagyobb területű napelemmezőket hozunk létre a jövőben.

2. Masszív szélturbinák

A szélturbinák nem számítanak újdonságnak – az viszont igen, hogy méretük egyre inkább növekszik, ez pedig nem kis tervezési és megvalósítási energiát jelent a készítők részéről. A nagyobb turbina nagyobb propellereket is jelent, ami egyenes út a több energiához.

3. Újfajta akkumulátorok

Ezek a folyékony fémakkumulátorok arra használhatóak, hogy segítségükkel eltárolhassuk a szél- és vízenergiát olyan módon, hogy később is könnyedén felhasználhassuk. Ha ez a gyakorlatban sikeresen megvalósul, akkor könnyen lehet, hogy búcsút mondhatunk a fosszilis eredetű energiahordozóknak!

4. Hullámenergia

A hullámenergia olyan, mint a szél- és vízenergia elfeledett unokatestvére, aki ott van ugyan a családban, de senki nem ismeri igazán. Az erre koncentráló iparágak még csak most kezdenek kifejlődni, de várható, hogy hamarosan legalább annyira használható lesz, mint a part menti szélerőművek.

5. Lakossági napelem-finanszírozás

Az Egyesült Államokban egyre több olyan vállalat jelentkezik (mint például a  SolarCity), amelyek megoldást kínálnak a szerényebb jövedelemmel rendelkezők számára is a napelemhasználat terén. Régen csupán önerőből lehetett napelemeket felszereltetni egy házra, ami rengeteg pénzbe került, és kevés ember engedhette meg magának, még akkor is, ha tudta, hogy hosszútávon sok pénzt takarít majd meg. Ezen cégek segítségével az Államokban már bérelni is lehet napelemeket abból a pénzből, amit egyébként a villanyszámlára költene el az ember. Még a Google is beszállt a buliba, és támogatta ezt a bérléses megoldást a tengerentúlon.

6. Szoftverrel optimalizálható szélfarmok

A szélturbinák hatékonyabbá tétele nem csak méretnöveléssel oldható meg: kutatók lefejlesztettek egy olyan szoftvert, amely megállapítja, hogy mely hely és irány a legoptimálisabb egy adott turbina felállítására. Végtére is, ha egyszer felépítjük a szélforgót, többet nem tudjuk mozgatni, így nagyon fontos, hogy megfelelően helyezzük el.

7. A napelemek optimalizálása

A napelemek gyártása az elmúlt évek során sokkal hatékonyabbá vált – egy új módszer azonban még többet javíthat a helyzeten. Kutatók dolgoznak egy olyan eljáráson, amellyel akár a felére is csökkenthetik az energiát, ami a készítéshez szükséges, sőt, a károsanyag-kibocsátás is lényegesen kevesebb lesz.

Forrás: Treehugger

Kapcsolódó cikkek:
Energiapazarlók a családi házak
A Starbucks bioüzemanyaga
Gömb alakú napgenerátor