- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Távirányítható csótányok segíthetnek vészhelyzetben

Posted By The Explorer On 2012-09-10 @ 13:47 In Tech | No Comments

Távirányítható, kiborg csótányokat hoztak létre amerikai kutatók abban a reményben, hogy a mozgékony teremtményeket katasztrófa sújtotta területekre küldhetik be, és segítségükkel gyűjthetnek információkat, valamint kutathatnak túlélők után.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kísérleteiről készült videofelvételen az látható, hogy a részlegesen robottá alakított bogarat egy, a talajra rajzolt hullámvonal mentén “terelik” távirányító segítségével.

A kutatók egy vezeték nélküli adóvevővel ellátott, igen könnyű chipet erősítettek a madagaszkári bütykös csótány vagy sziszegő csótány (Gromphadorhina portentosa) hátára, és egy mikrovezérlőt kötöttek a rovar csápjához és farokvillájához. Ezek a bogár potrohán lévő érzékelők, és ezeknek köszönhető, hogy veszély esetén egy pillanat alatt képes elszaladni a csótány.

Amikor a kutatók elektromos jelekkel stimulálták a rovar farokvilláját, az úgy vélhette, hogy ellenség jön, mert menekülésre fogta a dolgot. Amint mozgott, jeleket küldtek a csápjához is, hogy olyan irányba tereljék a bogarat, amerre futtatni akarták, mert egy ilyen jel azt az üzenetet hordozza a csótány számára, hogy falba ütközött, irányt kell változtatnia – idézte az egyetem közleményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

“Hihetetlenül nehéz olyan kis méretű robotot megépíteni, amely ilyen bizonytalan, dinamikusan változó környezetben jól teljesít. Úgy döntöttünk, hogy biobot (bio robot) csótányokat alkalmazunk a robotok helyett, mivel ebben a mérettartományban nagy kihívás robotot tervezni, a csótányok pedig a szakértői annak, hogy miként lehet teljesíteni ilyen ellenséges környezetben” – magyarázta Alper Bozkurt, az egyik fejlesztő az egyetemi közleményben.

A biobot csótányokat információk gyűjtésére és továbbítására használhatják például olyan esetekben, ha földrengés vagy robbanás miatt összedőlt épületekben túlélők után kutatnak.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Világrekord rövidségű lézerimpulzust hoztak létre floridai kutatók  [1]
Robotok segítenének újraépíteni a korallzátonyokat [2]
Szupernyúlós, mégis erős új anyagot állítottak elő [3]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/10/taviranyithato-csotanyok-segithetnek-veszhelyzetben/

URLs in this post:

[1] Világrekord rövidségű lézerimpulzust hoztak létre floridai kutatók : http://explorerworld.hu/2012/09/09/vilagrekord-rovidsegu-lezerimpulzust-hoztak-letre-floridai-kutatok/

[2] Robotok segítenének újraépíteni a korallzátonyokat: http://explorerworld.hu/2012/09/07/robotok-segitenenek-ujraepiteni-a-korallzatonyokat/

[3] Szupernyúlós, mégis erős új anyagot állítottak elő: http://explorerworld.hu/2012/09/07/szupernyulos-megis-eros-uj-anyagot-allitottak-elo/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.