A kulturális örökség napjai – Programok a veszprémi múzeumban

Három helyszínen ajánl programokat a veszprémi Laczkó Dezső múzeum a kulturális örökség napja alkalmából, az Ars Sacra Fesztivál keretében.

Csütörtökön fél ötkor a nemesvámosi Villa Romana Balácán Hívő vagy hitetlen? – Római kori vallási emlékek a Balaton-felvidéken címmel Csirke Orsolya régész tart előadást. A régészeti park római kori kőtárában a Veszprém megyében előkerült antik faragott emlékek legszebb darabjait tekinthetik meg a látogatók – közölte Szaksz Balázs, a múzeum közönségkapcsolati és marketing osztályvezetője az MTI-vel.

A lapidáriumban három tematikus csoport mutatkozik be: római kori síremlékek, istenvilág, építészeti tagozatok. Az előadás a római vallási faragott emlékek témakörét mutatja be, közöttük az ajkai és a csajági szentély-együttest, a Jupiternek, Junónak, Neptunusznak, Nemesisnek és Silvanusnak szentelt oltárt, a balatonfőkajári Diana és a tüskevári Mithras domborművet, valamint építési táblákat.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság tanulmányi raktárában szűknyakú üvegpalackban elhelyezett, fából vagy csontból faragott, üvegbe zárt vallásos ábrázolásokból, más néven türelemüvegekből látható kiállítás, ahol szombaton 15 órakor Pilipkó Erzsébet néprajzkutató tart előadást. A gyűjteményben 21 darab türelemüveg található, ebből 19 szakrális tartalmú. Egy részük hutapalackba, más részük gyári, hengeres gyógyszeres vagy ecetes üvegbe zárt alkotás. Többségük Krisztus kínszenvedését idézi fel, azaz a kálváriát, a Golgotát jeleníti meg, több esetben a feszületből és az Arma Christiből álló kompozíció a Golgota-ábrázolások alakjaival (Mária, János, Bűnbánó Magdolna) egészül ki, más esetben templombelsőt ábrázolnak az Úrfelmutatás jelenetével.

Szeptember 16-án vasárnap 14 órakor a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum Születés – A gyermekáldás kultúrája című kiállításon Mészáros Veronika néprajzkutató, muzeológus, a kiállítás rendezője tart ingyenes tárlatvezetést. A kiállítás kultúrtörténeti megközelítésben kíséri végig a kisgyermek időszakát a várandósságon, a szülésen, a gyermekágyi korszakon, a keresztelőn keresztül.

A tárlat a hagyományos népi kultúra emlékeit tárja a látogatók elé, kiegészítve a múzeum többi gyűjteményének vonatkozó tárgyaival. A kiállítás gyermekbarát, a néprajzi vonal mellett napjaink valóságát is megjeleníti, hiszen a veszprémi kórházból számos eszköz, berendezés látható.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Utazz a Wizz Air-rel Tel Avivba és Kijevbe!
Rendkívül népszerű a pécsi planetárium
Csodálatos képek a Nap fotója galériában!