Örökifjú csillagot fedeztek fel a Skorpió-csillagképben

Az örök ifjúság titkát fejthette meg egy csillag a Skorpió (Scorpius) csillagképben, mivel sokmilliárd éves kora ellenére sem mutatja az öregség jeleit.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében, a La Sillán lévő 2,2 méter tükörátmérőjű teleszkópjának széles látómezejű képrögzítőjével készített felvételeken a 7200 fényévnyire található Messier 4 (m4, NGC 6121) gömbhalmaz látható. A képeken sok ezer ősi csillag ragyog.

Az asztronómusok a csillagok fényének színképelemzésével következtetnek a bennük lévő kémiai elemekre, s ezáltal a korukra. Az idős csillagok a világegyetem hajnalán születtek, amikor még “hiánycikknek” számítottak a nehéz elemek. A könnyű elemeket pedig, amelyek rendelkezésre álltak a csillagok képződésekor, a távoli napok felélték az idők folyamán.

A legújabb megfigyelések szerint egészen más stratégiát követett a gömbhalmaz egyik csillaga, amely takarékosan bánt a lítiummal. “Rejtélyes a lítium forrása. Általában a lítium az évmilliárdok során elfogy, ez a csillag azonban az örök élet elixírjével rendelkezik: vagy megtartotta valamiképp az eredeti lítiummennyiséget, vagy utánpótlásra tett szert” – hangsúlyozzák az ESO csillagászai.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Káprázatos szuperbuborék a Nagy Magellán-felhőben
Gigantikus kozmikus robbanás készül a fejünk felett?
Mitológiai alakok az őszi égbolton