Folytatják ősszel a Tihanyi legenda-projektet

Folytatódik a Tihanyi legenda-projekt: szeptemberben több helyszínen ismét munkához látnak, hogy jövő tavaszra a település történelmi része megújult külsővel fogadhassa a turistákat.

A nyári turistaszezonban leálltak a munkálatok, mostantól azonban a Pisky sétányon, a Csokonai ligetben, a Visszhang és a Batthyány utcán, a Kálvárián, a Borsos Miklós téren és a Kossuth utcán folytatódik az összességében 793 millió forintos Tihanyi legenda-projekt, amelyhez az Európai Unió és az állam a Közép-Dunántúli Operatív Programon keresztül csaknem 600 millió forinttal járul hozzá.

A munka a földkábeles hálózat kialakításával folytatódik a Garay utca-Pisky sétány kereszteződésénél, aztán a Visszhang utcán a Batthyány utcai kereszteződésig; ennek köszönhetően eltűnnek a műemléki környezetet elcsúfító légkábelek. Ezzel párhuzamosan a Pisky sétányon folytatódik a támfal burkolása, a járófelület kialakítása.

Az apátság melletti terület parkosítása szeptember második hetében kezdődik. A Visszhang utcában felmarják az aszfaltburkolatot, majd három ütemben, november elejéig elkészül az úttest átépítése és burkolása.

Szeptember közepén kezdődik a Batthyány utca 13. számnál lévő kávézót körülvevő közterület burkolása. A Kálvárián új kőkereszteket, bronzszobrokat helyeznek el, és egy emlékkápolnát is kialakítanak.

A Borsos Miklós téren az apátsághoz vezető útszakasz felújítása, valamint a parkosítás, továbbá a Kossuth utcában a Petőfi utcától a Kolostor étteremig levő járdaszakasz felújítása szeptember közepén kezdődik. A főutcát 2013 tavaszán aszfaltozzák.

A munka zömét a tervek szerint november 15-éig elvégzik, a parkosítás és az új útburkolatok kialakítása pedig jövő tavaszra fejeződik be teljesen.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
18. századi temetőt tárnak fel a Tihanyi-félszigeten
Pálinka- és hungarikum-napok Tihanyban
Szenzációs régészeti leletek Hajdú-Biharban