Kihalhatnak a leopárdok egy vallás miatt

Egy Dél-Afrikában hódító vallás, a Shembe papjai leopárdbőrt használnak rituáléikhoz – ez pedig könnyen a már amúgy is gyorsan fogyatkozó leopárdok teljes pusztulásához vezethet.

A dél-afrikai Názáreti Baptista Egyház, a Shembe tagjai számára a leopárdok a büszkeséget, szépséget és gazdagságot képviselik. Az egyház papjai tradicionális rituálék alkalmával nyakukban hordják az állatok bőrét, ezzel bevonzzák a nagymacskának tulajdonított pozitív tulajdonságokat.

A Shembe tulajdonképpen a keresztény és a zulu vallás keveréke – az egyik legnagyobb dél-afrikai gyülekezet, amely mára már több mint 5 millió tagot számlál, és egyre növekszik. A természetvédők attól félnek, ha a követők száma ilyen nagy ütemben gyarapodik, a papok számára lassan legyilkolják az összes leopárdot. A nagymacska már így is mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik az IUCN Vörös Listáján.

Shembe kislány (Fotó: Tristan Dickerson)

„Ha valaki végignéz egy ilyen rituálét, rájön, hogy nem 100 vagy 200 leopárdbőrről beszélünk, hanem több ezerről!” – magyarázza Tristan Dickerson a Phinda Vadrezervátumból. Ő akkor találkozott először a Shembe leopárdbőrt felhasználó tevékenységeivel, amikor segített a rendőrségnek egy falusi razziában. Ekkor 98 darab, ruhaként szolgáló leopárdbőrt találtak a településen.

A természetvédők korábban úgy gondolták, hogy a leopárdokat csakis orvvadászok gyilkolják a feketepiacra, méghozzá azért, hogy tradicionális gyógyszereket készíthessenek belőlük. Kiderült azonban, hogy a fő ok manapság bőrük lenyúzása, majd eladása a Shembe egyház tagjainak. „Azt figyelhetjük meg, hogy kifejezetten a leopárdokra összpontosítanak az orvvadászok – mérgeket helyeznek ki, hogy elpusztítsák az állatokat, hogy aztán eladják a bőrüket” – magyarázza Dickerson. Az orvvadászok évente nagyjából 150 példányt ejtenek el.

Tristan Dickerson vizsgálja a leopárdbőröket (Fotó: Tristan Dickerson)

A nagymacskák a veszélyeztetett vadon élő fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) alapján védettek, vadászatuk Dél-Afrikában szigorúan tilos. Ahhoz, hogy a zulu vallás előkelői hordhassák, külön engedélyre van szükségük az államtól. A Shembe tagjai azonban semmilyen engedéllyel nem rendelkeznek, mégsem üldözi őket a hatóság, pedig nyíltan folytatják rituáléikat.

Dickerson szerint a legjobb megoldás hamis leopárdbőrök használata lenne – ezt azonban a vallás követői csak akkor fogják elfogadni, ha vezetőik is rábólintanak.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek:
Eljött a cselekvés ideje – WWF
450 elefántot gyilkoltak le Kamerunban
Megmenekülhet a madagaszkári récefaj?