A The North Face csapata meghódította a Karakorum három csúcsát

A három ország – Pakisztán, India és Kína – határvidékét érintő Karakorum rendkívüli kihívásnak bizonyult az idei mászószezonban; ennek ellenére a The North Face csapata sikeresen meghódította a hegylánc három csúcsát is.

A The North Face által szponzorált kitartó hegymászócsapat a nyár folyamán meghódította a Karakorum hegylánc három emelkedőjét, s kipróbált egy sílejtőt is. A Pakisztán távoli régiójában elhelyezkedő mindhárom csúcs5500 méterfelett volt.

Hervè Barmasse, Daniele Bernasconi és Martin Peterlongo elsőként a 7285 méteres Ogre („Emberevő”) megmászását tűzték ki célul, amely – nevéhez illően – hihetetlenül nehéznek bizonyult. A kíméletlen időjárási viszonyok miatt Barmasse-ék végül 48 nap után kénytelenek voltak felhagyni a próbálkozással. Ám a kudarcba fulladt kísérlet nem vette el a három kalandor kedvét. A csapat úgy döntött, ahelyett, hogy hazamenne, inkább másfele irányítja a figyelmét.

Az első sikeres mászásra az északi csúcson került sor, melyet a csapat eredetileg az Ogre meghódítása előtti bemelegítésként választott. Kilenc nap elteltével értek fel a 6330 méteres hegy legtetejére. Ezután legyőztek még egy névtelen magaslatot, mely nem messze az Ogrétől,5966 métermagasan nyúlik az égbe. A harmadik és egyben utolsó emelkedő, melyet a csapat becsülettel legyőzött, 5850 méteres volt.

Az expedíció hivatalos beszámolója szerint a három férfi összesen 48 napot töltött hegymászással, melyből csupán 13 napon tapasztaltak viszonylagos jó időt. Ezek alapján elképzelhetjük, hogy a nyári időjárás nem kedvezett túlságosan a kalandoroknak a Karakorumon, így idén a K2 meghódítása még nagyobb teljesítménynek számít.

Forrás: The Adventure Blog

Kapcsolódó cikkeink:
UltrArabia – egy emberpróbáló kaland
A leghidegebb Antarktisz-átkelés
Három csúcs egy nap alatt
Afganisztán távol eső vidékén kalandoztak a hegymászók