- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A világ 7 legjobb trekking útja

Posted By Tarján Eszter On 2012-09-20 @ 11:09 In Trekking | No Comments

Komoly túrázóknak ajánljuk a következő klasszikus túravonalakat. Erős tüdő, edzett lábak és jó adag felkészültség szükséges ezekhez az utakhoz, de ha belevágunk, életre szóló élményben lehet részünk.

1. GR20, Franciaország

A 168 km-es túravonalat 15 nap alatt lehet kényelmesen megtenni Korzika szigetén. A piros-fehér jelzésű GR20-as utat calenzanai kiindulóponttal tehetjük meg. Ezen keresztül eljutunk a gleccserekkel körülvett, legelőkkel, és tavasztól őszig virággal borított Coscione-platóra. Útközben megtekinthetjük a Pedinielli-juhászatot is. A komolyabb túra a platóról a Monte Incudine 2134 méteres csúcsáig visz fel. A völgyben lévő Guitera-hőforrásokat sem érdemes kihagyni a hegytető csodás kilátása mellett. Ha a rozoga hidakon, és sikamlós köveken átverekedtük magunkat, láthatunk erdőket, gránit kőzeteket, szélvájta krátereket, maquisnak nevezett bozótos vidéket, gleccsertavakat, sebes patakokat, tőzeglápokat, hófödte hegycsúcsokat.

[1]

2. Inka-ösvény/Inca Trail, Peru

Az Andok egyik leglátványosabb túraútvonalát Machu Picchu túrának is nevezik. A Szent –völgy környékét átszövő gyalogtúra havas csúcsok árnyékában kígyózik, magas hágókkal, buja köderdőkkel és misztikus inka kegyhelyekkel tarkítva, majd a Nap-kapun keresztül eléri az inkák ősi városát, Machu Picchut. A túra négy napos, 33 kilométer hosszú és a rapszodikus magashegyi időjárás is nehezítheti a körülményeket. A jelentős magasság (4198 méter) miatt az Inka-túrán felfelé haladva ritkul az oxigén, a légzés nehézkessé válhat. A trekking teljesítéséhez átlagosan jó erőnléti állapot elégséges, de a sok lépcsőre fel kell készülni. A táv egyéni ritmustól függően tehető meg, különösebb felszerelést nem igényel. Jó, ha van megfelelő, bokát stabilan tartó túracipőnk, ezen kívül kalapra, napvédő krémre, szúnyogriasztóra és sok vízre is szükségünk lehet. Az ösvényre napi 500 főt engednek fel, hogy ezzel is védjék a környezet épségét, emiatt a helyek a főszezonban hónapokkal korábban betelnek. A túrát egyedül, vezető nélkül tilos megtenni.

[2]

3. Dogon Utak/ Pays Dogon, Mali

Afrika egyik legkülönlegesebb túraútvonala 2 és 10 nap között teljesíthető, erőnlétünktől és a választott útvonal nehézségi fokától függően. Bandiagara meredek sziklái között találhatók a Dogon falvak. A dogonok népe minden szempontból különleges. Világuk tele van mítoszokkal, hiedelmekkel, szimbólumokkal. Ezek annyira életük részévé váltak, hogy számukra már szinte nincs is határ a realitás és hit között. Lenyűgöző csillagászati tudásuk révén mitológiájuk az emberiséget a Szíriuszról származtatja. A falvakat meredek sziklákba vájva építették meg, ám nem ez az egyetlen különös a dogonok szokásaiban. Maszkot viselnek, gólyalábakon táncolnak, és híresen szépen faragnak bonyolult mintákat az ajtókba. A túra lebegni látszó szikláival és érdekes lakóival egyedülálló élményt nyújt az idelátogatóknak.

[3]

[4]

4. Everest Alaptábor, Nepál

A Himalája lábához vezető gyalogút látványos helyeken vezet keresztül, így népszerű túrának számít annak ellenére, hogy kimondottan nehéz. Solu Khumbu serpa lakói rendszeresen használják ezt az útvonalat a mindennapi közlekedés során. A magas hegyen élő serpák gyakran vállalják, hogy felviszik a turisták felszerelését az Alaptáborig, így a túrázók kényelmesen meg tudnak küzdeni a meredek utakkal és a magaslati levegővel. A megfelelő felszerelés nélkülözhetetlen a haladó mászók számára is, jó minőségű túrabakancs és komolyan átgondolt felszerelés elengedhetetlen. A Kala Pattar útvonal három hétig tart, és 5545 méter magasra lehet eljutni.

[5]

5. Indiai Himalája, India

Kevésbé ismert és népszerű trekking a Himalája indiai oldalának meghódítása. Ladakh vagy más néven Kis-Tibet a világ legmagasabb hegységének ma még a turizmus által kevésbé érintett régiója. Bár errefelé nincsenek 8000 méternél magasabbra törő csúcsok, a máig változatlan kulturális világ kárpótol minket. A túra során megtekinthető a zanglai gompa (meditációra használatos helyiség), a hihetetlen szirtekre épített kolostorok és a csortenek (kegyhelyek). Találkozhatunk jakokat terelő nomádokkal, megismerkedhetünk a népviselettel és a hagyományokkal. A Himachal Pradesh régióban érdemes megtenni a gyalogtúrát, ahol akár 24 napon keresztül hódolhatunk ennek a sportnak Spiti és Ladakh között. A különösen hosszú és nehéz túra ősi kereskedelmi útvonalakat követ.

[6]

6. Szárazföldi túra/ Overland Track, Tasmánia

A Cradle hegység és a Szent Kláráról elnevezett tó (Ausztrália legmélyebb természetes édesvízi tava) között található a 80 kilométer hosszú, jól kijelölt, helyenként kiépített túraútvonal. Gyönyörű tavakat, tengerszemeket, hatalmas erdőket és mocsarakat láthatunk utunk során. Érdemes mellékútvonalakat is meglátogatni, amelyek a vízesésekhez és völgyekhez vezetnek, valamint kihagyhatatlan a sziget legmagasabb csúcsa, az 1617 méteres Ossa hegy. A Szent Klára Nemzeti Park virágainak 70%-a a világon csak itt található meg. Különlegessége még, hogy a „button grassnak” nevezett bokrokból szivárgó tannin miatt a tavak furcsa, barnás színnel rendelkeznek.

[7]

7. Boltoro Gleccser és K2, Pakisztán

A K2 8611 méterével a világ második legmagasabb hegycsúcsa, amelyet a Baltoro gleccseren át vezető 62 km hosszú úton keresztül lehet megközelíteni. A jeges folyókkal és gránitcsúcsokkal tarkított trekking 15 nap alatt teljesíthető. A világ legmagasabb hágójának tetejéről egyedülálló élményben lehet részünk, ugyanis egyszerre láthatunk 4-et a Föld 14 nyolcezreséből: a K2-t, a Broad Peaket, a Gasherbrum I-et és II-t. A hágó megmászása nem képzett hegymászók számára is lehetséges, hiszen fix kötelek teszik lehetővé a haladást. Ha mindez nem elég, kitérőket lehet tenni a többi, morénával borított gleccserre.

[8]

Forrás: lonelyplanet

Kapcsolódó cikkek:
Visszatért a magyar csapapt a legészakibb trekkingről [9]
Zöld lámpa a Fjallraven Classicnak [10]
A Tisza-tó mentén folytatódik az idei év legnagyobb ökokalandtúrája [11]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/20/a-vilag-7-legjobb-trekking-utja/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/jean-babtiste-ballet.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/inca-trail-peru.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/pays-dogon-mali.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/dogon.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/everset-nepal-serpa.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/indiai-himalája.jpg

[7] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/overland-track.jpg

[8] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/k2.jpg

[9] Visszatért a magyar csapapt a legészakibb trekkingről: http://explorerworld.hu/2012/08/30/visszatert-a-magyar-csapat-a-legeszakibb-trekkingrol/

[10] Zöld lámpa a Fjallraven Classicnak: http://explorerworld.hu/2012/08/10/zold-lampa-a-fjallraven-classicnak/

[11] A Tisza-tó mentén folytatódik az idei év legnagyobb ökokalandtúrája: http://explorerworld.hu/2012/08/23/a-tisza-to-menten-folytatodik-az-idei-ev-legnagyobb-okokalandturaja/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.