Háromszázezer éves hajítódárdákat találtak Németországban

Háromszázezer éves hajítódárdák kőhegyeit fedezték fel a Tübingeni Egyetem régészei Németország északi részén, Schöningen közelében; ezek az ismert legrégebbi fegyverek a világon.

A Tübingeni Egyetem archeológusai egy valamikori külszíni barnaszénbányában végeznek ásatásokat, ahol számos pattintott kőeszköz és állati csontmaradvány került napvilágra. A leletek arról tanúskodnak, hogy az eszközök, fegyverek egykori készítői, használói ügyes mesteremberek és vadászok voltak, akik rendelkeztek az absztrakt gondolkodás képességével is.

A tudósok feltételezése szerint a környéken a heidelbergi ember (Homo heidelbergensis) élhetett, noha emberi maradványok eddig nem kerültek elő – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Nagytestű állatok – elefántok, orrszarvúak, lovak és oroszlánok – csontjai kerültek napvilágra, ahogy kétéltűek, hüllők fosszíliáit, kagylókat és rovarokat is megőrzött a barnaszén. A leletekből, valamint a növényi maradványokból következtetni lehet, hogy milyen környezetben élt 300 ezer évvel ezelőtt a heidelbergi ember.

Forrás: MTI
Főkép: Homo heidelbergensis koponyája

Kapcsolódó cikkek:
Feltárták a legelső etruszk piramisokat Olaszországban
Középkori hajóroncsot találtak a Dunában
Ősi maja színházat tártak fel Mexikóban