Védelmet kap Dorset megye egyedülálló tengeri élővilága

Az Egyesült Királyság egyik legsokszínűbb partja, amely Studlandtől Portlandig húzódik, hamarosan hivatalosan is védettnek számít majd. A jövőben fokozottan odafigyelnek a változatos tengeri élővilág megőrzésére a területen.

A sziklás zátonyoktól a homokos vízmosásokon keresztül a hínárerdőkig számos természeti csoda megtalálható Dorset megye partjainál, melyet hamarosan védetté nyilvánítanak. A Purbeck-ben élő Emma Rance már nyolc éve kutatja a tengerfenék élőlényeit és –helyeit egy térképészeti projekt, az úgynevezett „Seasearch” keretein belül. A munka ráirányította a figyelmet a 330 négyzetkilométer kiterjedésű területre, mely Studlandtől Portlandig tart.

Richard Benyon környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a régió lesz a 37. Különleges Természetmegőrzési Terület (Special Areas of Conservation, SAC) az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy a helyszín védelmet élvez a káros emberi tevékenységekkel szemben, valamint fokozottan figyelnek a tengeri világ megőrzésére is.

A projektet koordináló Dorset Wildlife Trust vezérigazgatója, Simon Cripps elmondta, hogy a hely számos ritka fajnak ad otthont, beleértve a tengerfenéken élő lágykorallokat, csésze korallokat és szivacsokat. „A tengeri környezet egészsége a tengerfenék védelmétől függ, főleg a kotrással és a vonóhálós halászattal szemben” – magyarázta Cripps, hozzátéve, hogy egyetlen kotróhajó képes évek természetvédelmi munkáját tönkretenni.

Rance elmondta, hogy az emberek tévhitben élnek a tengerfenékkel kapcsolatban; legtöbbször ugyanis hajlamosak vagyunk azt hinni, egy szürke és kopár területről van szó, holott épp ugyanolyan sokszínű lehet, mint a szárazföld. Emme Rance legizgalmasabb felfedezései közé tartozik a partoknál észlelt tüskés csikóhal. „Körülbelül20 centiméterhosszú lehetett – varázslatosnak, titokzatosnak és nagyon sebezhetőnek tűnt” – mesélte a kutató.

A Dorset Wildlife Trust szerint a Studland-öböl az egyetlen hely az Egyesült Királyságban, ahol a tüskés és a rövidorrú csikóhal is megtalálható. Rance úgy véli, az új rendelkezés jó biztosíték a terület számára, melyet így ellenőrizhetnek és karbantarthatnak, hogy az eljövendő generációk és élvezhessék szépségeit.

Forrás: BBC News

Kapcsolódó cikkeink:
Anyuci pici fia a felnőtt orka
A sarki rókák genetikai sokszínűségéhez járult hozzá a kis jégkorszak Izlandon
Újabb pápaszemes pingvinek érkeztek Szegedre
A hiénák olyan okosak, mint a főemlősök