Sokszínű korallparadicsom a Mozambiki-csatorna területe

Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a Mozambiki-csatorna különösen sokszínű korallpopulációval rendelkezik: hozzávetőleg 450 faj él a területen, melyből 369-et sikerült azonosítani. A régió így a Föld második legváltozatosabb korallparadicsoma.

Az Indiai-óceán korallnépességére irányuló vizsgálat kimutatta, hogy a Mozambiki-csatorna északi része ad otthont a második legváltozatosabb virágállat-populációnak a Földön. A területen már régebb óta végeznek folyamatosan mintavételt, azonban a kivételes változatosság egészen mostanáig nem tűnt fel a tudósoknak. Összesen 369 fajt azonosítottak itt, de David Obura vezető kutató szerint valójában közel 450-re tehető a számuk. A PLoS ONE folyóiratban megjelent tanulmány közel egy évtizedes munka eredménye. Az élénk színű korallparadicsomban a kék is kékebbnek tűnik, s még a megbarnult részeken is feltűnnek a tarka korallfoltok.

A virágállatok kolóniákban élnek a tengerfenékbe kapaszkodva, és úgynevezett korallpolipokból állnak. Kisebb halakkal, planktonokkal vagy algákkal táplálkoznak, melyet tapogatóikkal fognak meg. A legtöbb korall a szöveteikben élő moszatokból nyeri a tápanyagot és az energiát.

A régió biodiverzitásával kapcsolatos jó hír ellenére a terület továbbra is veszélyben forog a túlhalászás, az urbanizáció, olaj, gáz és ásványkincsek feltárása, a turizmus fejlesztése, valamint az éghajlatváltozás miatt. A kormány a jövőben jelentős lépéseket tesz a tengeri élővilág védelme érdekében.

Kenya északi részének partjainál, az Ádeni-öbölben és a Seychelle-szigeteknél is különlegesen magas sokszínűség tapasztalható, ám ez közelébe sem ér a Mozambiki-csatorna korallpopulációjának: „mindössze” 200, vagy még kevesebb faj él ezeken a területeken.

Forrás: Discovery News  

Kapcsolódó cikkeink:
Védelmet kap Dorset megye egyedülálló tengeri élővilága
Robotok segítenének újraépíteni a korallzátonyokat
Víz alatti művészet