A csodálatos univerzumról és a 2012-es “világvégéről” a Planetáriumban

Űrkalandozásokra és a csodálatos univerzum megismerésére invitálja a látogatókat szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján a TIT Budapesti Planetárium, amelynek rendezvényein szó esik majd a 2012-es “világvége” valószínűségéről is.

A Csodálatos Univerzum 3D-s előadásán animációs technika segítségével ismertetik meg az érdeklődőkkel a Naprendszer bolygóit és a galaxisokat.

“A térhatású alkotás lenyűgözően mutatja be a Naprendszer bolygóinak világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az űrrepülőgépet. Ezeken kívül még betekintést nyerhetnek az idegen galaxisok világába is a látogatók” – olvasható az ismertetőben.

A Planetárium űrkalandozásokra is invitálja a résztvevőket, akik az utazás során a tér-idő járatok segítségével az univerzum különböző vidékein barangolhatnak.

A Világvége 2012?! című program keretében az érdeklődők megtudhatják, hogy valóban kozmikus katasztrófa fenyegeti-e civilizációnkat. A sötét űr mélyéből vajon tényleg egy Nibiru nevű, halált osztó égitest tart bolygónk felé, amely 2012-ben ér el bennünket, épp amikor a maja naptár lejár? Mire számíthatunk, ha mindez bekövetkezik? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a Planetárium programja.

A Kutatók éjszakáján az érdeklődők megismerkedhetnek az űrkutatás történetével: korabeli felvételek elevenítik fel az űrkutatás hajnalát, a rakétatechnika fejlődését és a Naprendszer meghódítását. Újraélhetik a látogatók az űrkutatás legnagyszerűbb pillanatait: az első műhold fellövését, Gagarin utazását, az első Holdra-lépést, s bepillanthatnak a modern űrhajósok mindennapjaiba, a Nemzetközi Űrállomás életébe is. Látványos animációkkal “villantják fel” az űrkutatás jövőjét, elemzik a Mars meghódításának lehetőségét, és az érdeklődők megízlelhetik az asztronauták étkeit is.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja).

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Csodálatos képek a Nap fotója galériában!
A kulturális örökség napjai – Programok a veszprémi múzeumban
Utazz a Wizz Air-rel Tel Avivba és Kijevbe!