Zöld termékek a London Design Festivalon

Az idei London Design Festival mind tervezési, mind környezetbarát szempontból kitűnő felhozatallal dicsekedhetett. A fenntartható és megújuló erőforrások középpontba állításával több érdekes és kifinomult alkotás felsorakozott a rendezvényen.

1. Bambusz Windsor szék

A klasszikus Windsor széket alapul véve készült a Bo Reudler Studio cég által tervezett bambusz ülőalkalmatosság. A bútort az egyik legszilárdabb bambuszféléből állították elő, rattan felhasználásával. A természetes lenmagolaj festék (piros, fekete és fehér) különös csillogást kölcsönöz a székeknek.

2. Még több Windsor szék

A híres brit cég, az 1920 óta fennálló Ercol is környezetbarát ülőalkalmatosságokkal állt elő a fesztivál alkalmából. A bútorok tulajdonképpen az 1950-es években tervezett székek továbbfejlesztett változatai. A szövet mintáját Tamsyn Gambell tervezte.

3. Párnák

Szintén Tamsyn Gambell ötlete alapján készültek ezek a különleges, az építészet által inspirált organikus pamut díszpárnák. Festésük kézzel, szerves színezékek felhasználásával történt. Újszerű, de egyben retro stílusuk miatt bármilyen dekorációhoz nagyon jól illenek.

4. Még több párna

Ezeket a párnákat spanyol mesteremberek 100%-ig környezetbarát merinójuh-gyapjúból állították elő, fa szövőszékeken. A Zuzunaga cég 1983-ban kezdte meg szociális projektjét, melynek keretein belül a tanulási nehézségekkel küszködő embereket kiképezték a kézi szövés művészetére. A párnák esetében a meleg színek kerülnek előtérbe, tapintásuk pedig rendkívül puha.

5. Asztalok

A Bind márkajelzésű lapraszerelt asztal nyírfából és acélból készült. Lábait erős kábelek tartják össze, melyek megkönnyítik a szét- és összeszerelést.

6. Asztalok és székek

 

Ezen bútorok elkészítéséhez sem ragasztót, sem csavarokat nem használnak fel. Az egyes darabokat kábelkötegelők tartják össze. Az asztalok és székek feltűnő, élénk színekben pompáznak.

7. Még több asztal és szék

Az itt látható termékeket a chilei Bravo bútorvállalat készítette hagyományos módszerekkel, helyi technikák alkalmazásával. A faanyag az őshonos erdőkből származik. A darabok élét finoman lekerekítették, így nemcsak esztétikusabb, barátságosabb látványt nyújt, de biztonságosabb is. A bútor részeit több mint negyven módon lehet kombinálni.

8. Szófa

A különleges stílusú szófát és a hozzá tartozó kis asztalt az Egyesült Királyságban készítették. Értékes növényi cserzett bőrt, méretre szabott, fonott juta kábelt, környezetbarát, sodrott papírt, Shetland gyapjúfonalat és len zsinórt használtak fel az előállítás során, mely teljes mértékben kézi munkaerővel történt.

9. Fából készült billentyűzet

Az ötlet Franciaországból származik; a klaviatúrát egyetlen darab fából faragták ki, az előzőekhez hasonlóan kézzel. Francia juhar és dió változatban is létezik. A billentyűzetek különösen kellemes tapintásúak.

10. Akvárium

Nem mindennapi dekorelem a különös optikai illúzióval operáló akvárium. A Bubble Tank fantázianevet viselő ötletes hal-lakok közül egyik sem néz ki ugyanúgy, s akkor is jól mutat, ha éppen nem tartunk benne állatot.

Forrás: Tree Hugger

Kapcsolódó cikkeink:
Harmadik helyen áll a magyar egyetemisták szolár háza
Zöld művészet
Ökokörök országszerte