- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Online a Nagy Korallzátony

Posted By Nagy Nikoletta On 2012-09-26 @ 10:06 In Föld | No Comments

Lassan nem lesz olyan hely a Földön, amit a Google ne fotózott volna le – ezúttal a Nagy Korallzátonyról (és még másik öt koralltelepről) kínál nekünk 360 fokos panorámát online.

A Nagy Korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya – még az űrből is látszik. Északkelet-Ausztrália partjaitól nem messze húzódik, és csodálatos élővilágot foglal magában. Összesen nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll. Az UNESCO világörökség része.

A Google most ezt a lenyűgöző területet és rajta kívül még öt másik korallzátonyt hoz el nekünk az otthonunkba: a Caitlin Seaview Survey-vel (Caitlin Tengeri Felmérés) együttműködve 360 fokos panorámafotókat készített [1], amellyel szeretné megmutatni, hogy mennyire gyönyörűek ezek a zátonyok.

[2]

A képeket nézegetve rögtön kedvet kapunk ahhoz, hogy a saját szemünkkel is megcsodáljuk a Nagy Korallzátonyt: teknősöket, rájákat és színpompás halakat láthatunk, lenyűgöző élővilágot, tiszta tengert, fehér homokot.

A Nagy Korallzátonyt azonban veszély fenyegeti: annak ellenére, hogy a hely az UNESCO világörökség része, szénbányászat megkezdéséről tárgyal egy amerikai bank az ausztrál kormánnyal. Az AVAAZ [3] weboldalán bárki aláírhatja azt a petíciót, amely talán megállíthatja a vállalatot (élén Fred Hochberg üzletemberrel) abban, hogy tönkretegyék ezt a gyönyörű területet.

Kapcsolódó cikkek:
Sokszínű korallparadicsom a Mozambiki-csatorna területe [4]
Robotok segítenének újjáépíteni a korallzátonyt [5]
Víz alatti művészet  [6]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2012/09/26/online-a-nagy-korallzatony/

URLs in this post:

[1] 360 fokos panorámafotókat készített: http://maps.google.com/help/maps/streetview/gallery.html#

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2012/09/cairns_green_island_great_barrier_reef.jpg

[3] AVAAZ: http://www.avaaz.org/en/the_great_barrier_coal_mine_global/

[4] Sokszínű korallparadicsom a Mozambiki-csatorna területe: http://explorerworld.hu/2012/09/21/sokszinu-korallparadicsom-a-mozambiki-csatorna-terulete/

[5] Robotok segítenének újjáépíteni a korallzátonyt: http://explorerworld.hu/2012/09/07/robotok-segitenenek-ujraepiteni-a-korallzatonyokat/

[6] Víz alatti művészet : http://explorerworld.hu/2012/08/27/viz-alatti-muveszet/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.